Polisin gazeteciye ‘genelge’ müdahalesine suç duyurusu

Ankara’da 1 Mayıs eylemleri sırasında ‘genelge’ bahane edilerek polislerin müdahalesiyle karşılaşan YOL TV muhabiri Özge Uyanık suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Emniyet Genel Müdürlüğü, 27 Nisan'da yayımladığı genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda polislerin görüntü ve ses kaydının alınmasını yasak getirdi. Ankara’da 1 Mayıs eylemlerini takip eden YOL TV muhabiri Özge Uyanık’ın görevini yapmasını engelleyen polisler, ‘genelgeyi’ gerekçe göstererek Uyanık’ın telefonuna el koydu.

Polislerin engellemesiyle karşılaşan gazeteci Uyanık, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve polisler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

‘GENELGE İDARE HUKUKU AÇISINDAN YOK HÜKMÜNDE’

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzalı genelgenin anayasaya aykırı olduğu belirtilen suç duyurusunda, “Usuli açıdan basın özgürlüğü Anayasa m. 28 gereği gerekli şartlar varsa ancak kanunla sınırlandırılabilir. Kanunla yapılacak sınırlandırmanın genelge ile yapılması ise yürütmenin yasamanın yetkisini gaspıdır. Bu açıdan bu genelge idare hukuku açısından yok hükmündedir. Öte yandan esas açısından kolluğun kamusal alanda yaptığı eylemler, özel yaşama saygı hakkı kapsamında değildir. Bu kamu görevi icra eden kolluğun görev sırasındaki eylemlerinin kaydı da kişisel verilerinin ihlali kabul edilemez” denildi.

Haber takibi sırasında polisin fiziksel şiddetine de maruz kaldığını ifade eden Uyanık, Emniyet Genel Müdürü Aktaş ile görevini engelleyen polisler hakkında kamu davası açılmasını şu ifadelerle talep etti:
“Basın mensubu olan şahsımın mesleğini yapmasına engel olan konusu suç teşkil eden emri veren şüpheli Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, ile kanunsuz emri yerine getirerek bana fiziksel müdahalede bulunan, cep telefonuma kasten zarar veren, beni tehdit eden ve görevini kötüye kullanan, yapılacak soruşturma neticesinde ekte sunulan video ve görsellerde kimlikleri belirlenecek olan şüpheli polis memurlarından şikayetçiyim. Haklarında yukarıda yazılı suçlar yönünden kamu davası açılmasını ve cezalandırılmalarını talep ediyorum.” (DUVAR)