Polis baskınıyla elektrikleri kesilen Tepecikli Romanlardan tüplü protesto

İzmir'in Tepecik Mahallesi'nde ödenmemiş faturalar yüzünden elektrikleri kesilen Romanlar, gaz lambaları ve tüplerle durumu protesto etti. Elektrik şirketinin tutumunu eleştiren CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, "Mahalle halkını soğukla ve çaresizlikle baş başa bırakmak, toplumun adalet duygusunu zedeler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Hemra Nida

İZMİR - İzmir’in Konak ilçesine bağlı Tepecik Mahallesi'nde (Yenişehir) elektrik faturasını ödeyemeyen Romanların elektrikleri, önceki gün polis eşliğinde kesildi. Duruma tepki gösteren mahalleliler olayı gaz lambaları ve tüplerle protesto etti. Yenişehir Mahalle Muhtarı Süleyman Çatalbaş, “Başka ülkeler uzaya gidip ilerliyor, biz 2021 Türkiye’sinde gaz lambalarına dönüyoruz” dedi.

‘ÇOCUKLARIN YÜZÜNE BAKAMAZ OLDUK’

Muhtar Çatalbaş, pandemi döneminde boyacısından çiçekçisine hemen herkesin işsiz kaldığını, fatura ödemek bir yana ekmek alacak parası olmadığını söyledi. Yoksullukla hatta açlıkla mücadele eden mahallelinin dayanacak gücü kalmadığını kaydeden Çatalbaş, “Herkesin psikolojisi bozuldu, üstüne üstlük polis baskınıyla elektrikler kesildi, kış ortasında soğuğa mahkûm edildik, çoluk çocuğumuzun yüzüne bakamıyoruz” dedi. Geçmişteki borçların faizinin kaldırılmasını, 60 ay taksitle yapılandırılmasını teklif eden Çatalbaş, mahallelinin borcunu kabul edip kolaylaştırıldığı takdirde azar azar ödemek istediğini belirtti.

Süleyman Çatalbaş

‘SOKAKTA ATEŞ YAKIP ISINIYORUZ’

Mahallede yaşayan CHP Konak Belediye Meclisi Üyesi Ali Yangır, sokaklarda ateş yakarak ısındıklarını ve kışın ortasında gaz lambalarına mahkum edildiklerini ifade etti. Saatleri alınan ailelere ikişer bin lira ceza yazıldığını vurgulayan Yangır, çifte mağduriyet yaşadıklarını belirterek, “İki Roman milletvekilinden şunu istiyorum: Aracı olsunlar, Cumhurbaşkanlığı bütçesinden faturalarımızın ödenmesini sağlasınlar. 10 bin nüfuslu mahallenin elektriği toplasak 500 bin lira eder. Ya bu borç bu bütçeyle ödensin ya da geriye dönük borçları sıfır faizle ödeyeceğimiz şekilde yapılandırsınlar” dedi.

Mahalledeki kadınlar da küçük tüplerini ve gaz lambalarını alarak meydanda toplandı ve durumu protesto etti.

'TOPLUMUN ADALET DUYGUSUNU ZEDELER'

Yüksel Taşkın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, "Elektrik dağıtım şirketlerinin salgın döneminde hiçbir gelir elde edemeyen ve yoksullaşan bir kesimin faturalarının ödenmesini ertelemeleri daha doğru olurdu. Aksine, bu insanlar güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirilmiş durumdalar. Her ne kadar özel bir şirket olsa da kamusal bir görev üstlenen bu firmanın kamu çıkarını gözetmeyerek mahalle halkını soğukla ve çaresizlikle baş başa bırakması, toplumun adalet duygusunu zedeler" diyerek durumu eleştirdi.

'ÇOK DAHA YAYGIN BİR SOSYAL YARAYA İŞARET EDİYOR'

Kış mevsiminde bu türden kesintilerin yanlış olduğunu söyleyen Taşkın, daha önce bir şekilde faturalarını ödeyebilen ailelerin pandemi nedeniyle ödeme güçlüğü çektiğine dikkat çekti. Bu sorunun Tepecik'e özgü olmadığını belirten Taşkın, buradaki durumun çok daha yaygın bir sosyal yaraya işaret ettiğini söyledi.

"Tarafların mağduriyetinin giderilmesi için borçlarının ertelenmesi, yapılandırılması ve en azından kış geçene kadar anlayışlı davranılması gerekir. Hiç geliri olmayanlar için de devletin sosyal yardım destekleriyle temel hizmetlere erişimin fatura yükünü hafifletmesi yerinde olacaktır" diyen Taşkın, belediyeler aracılığıyla Tepecik halkına destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.