Piyasalarda gözler ABD enflasyon verilerinde

Küresel piyasalar 16:30'da açıklanacak ABD tüketici fiyatları verilerine odaklandı. Enflasyonda düşüş beklenirken, Fed'in faiz kararını etkileyecek istatistiklere dair beklenti anketleri sonuçlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Merkez Bankası Fed'in faiz kararını etkileyen en önemli verilerden biri olan enflasyon istatistikleri bugün açıklanacak. Türkiye saatiyle 16:30'da duyurulması beklenen veriler öncesi piyasada gözler sonuçlara çevrildi.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Bloomberg anketine göre ekonomistlerin medyan beklentisi enflasyonun yüzde 8,2'den yüzde 7,9'a düşeceği yönünde. 53 ekonomist gıda ve enerji hariç TÜFE’nin ise yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e gerilemesini bekliyor.

 

HT Bloomberg'in aktardığına göre, Fed’in güvercin üyelerinden Chicago Fed Başkanı Charles Evans, veriler yukarı yönlü olsa da sıkılaşma temposunun yavaşlatılmasını gerektiğini belirtti. Güvercin kanadında görülen Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise Fed’in gevşeme döngüsüne başlamasını konuşmak için erken olduğu görüşünde. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağını ve işlerin kendi akışında düzelmesini beklemeyeceğini söyledi.

FED BAŞKANI NE DEMİŞTİ?

Fed, son toplantıda politika faizini üst üste dördüncü kez 75 baz puan artırmış, Fed Başkanı Jerome Powell da enflasyonu düşürmek için faizleri gerektiği kadar yükseltmeye hazır olduklarını ancak bunu daha küçük boyutta artırımlarla yapabileceklerini söylemişti. Powell “Faiz artırımlarını sonlandırmayı düşünmek için çok erken” demiş ve faiz artışlarının hızını yavaşlatmanın sonraki toplantılarda uygun olabileceğini ifade etmişti.

FED'DEN NE BEKLENİYOR?

Enflasyonda düşüş gerçekleşirse Fed'in aralık ayında faiz artırım büyüklüğünü 75 baz puandan 50 baz puana indireceğine dair beklentiler güçlenecek. 

Araştırmalara göre yüzde 54'lük beklenti 50 baz puanlık artış, yüzde 46'lık beklenti ise 75 baz puanlık artış yapılacağı yönünde.

ABD'de ara seçimlerinde Demokratların beklenildiği kadar kötü bir performans göstermemesi pay piyasalarında risk iştahının düşmesine neden oldu.

 

Bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını aktaran analistler, yurt içinde ise işsizlik oranı ve haftalık para ve banka istatistiklerinin takip edileceğini bildirdi. ABD'de 16.30'da haftalık işsizlik başvuruları, 22.00'de ise ekim ayı federal bütçe dengesi açıklanacak. (HABER MERKEZİ)