Pınar Selek, Mısır Çarşısı davası ertelendi

Mısır Çarşısı davasında yargılanan ve beraat kararı dördüncü kez bozulan sosyolog Pınar Selek'in yargılandığı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme duruşmayı 29 Eylül'e erteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin açılan davada dört kez beraat eden sosyolog Pınar Selek'in yeniden yargılanmasına başlandı.

Selek, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararının ardından beşinci kez açılan davada, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde Selek'e destek olmak için Çağlayan Adliyesi önünde toplananlar polis ablukasına alındı. Ablukanın ardından adliyeye girişlere izin verildi. Polislerin çembere aldığı kişiler arasında, uluslararası kurum temsilcileri, Avrupa'dan gelen avukatlar ile TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da vardı.

Sabah 10.00'da yapılması planlanan ancak savcı Mehmet Selim Kiraz'ı anma töreni nedeniyle öğleden sonraya alınan duruşma, 14.20'de başladı.

Duruşmada, Pınar Selek'in yurt dışında olması nedeniyle uluslararası istinabe yoluyla ifadesinin alınması için gerekli yazışmaların yapıldığı duyuruldu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararının okunmasının ardından ilk sözü Selek'in avukatlarından Akın Atalay aldı. Bu duruşmada esasa dair savunmaya girmeyeceklerini belirten Atalay, bozma kararının usule aykırı olduğunu ifade etti.

'25 YILDIR BU DAVA SÜRÜYOR'

Atalay'ın ardından söz alan davanın bir diğer sanığı Abdülmecit Öztürk'ün avukatı Mehmet Erbil, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararını hukuken açıklamanın mümkün olmadığına vurgu yaptı.

Erbil'in ardından duruşmaya Fransa'dan katılan avukat Martin Pradel, tercümanı aracılığıyla şunları söyledi: "25 yıldır bu dava sürüyor, kızıyorum. Ama savunmak için ayağa kalkıyorum çünkü umudum var. Size dayatılan bu bozma kararına karşı çıkacağınız umudundayım."

Avukatların sözlerinin ardından savcılık duruşmada mütalaasını verdi. Savcılık mütalaasında, mahkemenin Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararına direnme hakkı olmadığını belirterek, karara uyulmasını istedi. Sanıklar hakkında istenen cezanın 5 yıldan çok olması nedeniyle Selek ve Öztürk için adli istinabe yoluyla ifadesinin alınması talebinin reddini isteyen savcılık, Selek'le ilgili çıkartılan kırmızı bültenin devamını, Öztürk'le ilgili yakalama kararının uygulanması gerektiğini belirtti.

DURŞMA ERTELENDİ

Mahkeme, Selek hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar verdi ve davayı 29 Eylül saat 14.00'e erteledi.