PİA Genel Başkanı Kaya: Kürt siyasi güçleri arasında hakem kurulu oluşturulmalı

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Ahmet Kaya, Kürtlerin kendi aralarında diplomasiyi geliştirmesi gerektiğini söyledi. “Hem teorik hem pratik eş güdümlü ve eş zamanlı çalışmalar yürütmekte fayda var" diyen Kaya, Kürt güçleri arasında hakem kurulu oluşturulması gerektiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürt ulusal birliğinin sağlanması amacıyla bir araya gelen Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Demokrat Partisi- Kuzey (KDP-Bakur), İnsan ve Özgürlük Partisi, Azadi Hareketi, Azadi Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Aralık 2019’da Kürdistani İttifak Çalışması adı altında faaliyetlerini yürütmeye başladı. Çalışma içerisinde yer alan ve parti kurma başvuruları İçişleri Bakanlığı'nın engellerine takılan  PİA’nın Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, yürütülen çalışmalar ve gelinen aşamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Kürdistani İttifak Çalışması’nın oluşturulmasının ardından periyodik olarak bir araya gelerek çalışma yürütecek kurumların oluşturulması kararı aldıklarını belirten Kaya, hem siyasi baskılardan hem de ittifakta yer alan partilerin teorik aşamadan pratik aşamaya geçmediğinden dolayı kararın hayata geçirilmediğini söyledi.

'KÜRT SİYASETİ OPERASYONLARLA CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR'

Kaya, "Siyasal anlamda çok büyük baskıların yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. Komisyon oluşturuyorsunuz ama birkaç gün sonra komisyonda yer alan parti yok. Ya tutuklanmış ya da ceza almamak için bir şekilde yurtdışına çıkmış, dolayısıyla başladığınız yere geri dönüyorsunuz. Kürt siyaseti bu operasyonlarla beraber ciddi sıkıntılar yaşıyor. Düşünün üç yıl öncesinde aşina olduğumuz bütün simalar neredeyse şu an yok. Bir diğer konu ise ittifakta teori olarak önümüze koyduğumuz kararları pratiğe koyamıyoruz. Teorik olarak hepimiz farkındayız ama pratiğe gelince o konuda bir esneme bulunuyor. Sanırım o pratiği biraz iyi örmemiz lazım" dedi.

'KARŞI HAMLELERİ BERTARAF ETMENİN YOLU HEYET OLUŞTURMAK'

Şimdiye kadar sadece Kürt dili çalışmaları kapsamında kurulan Kürt Dil Platformu’nun kurulduğunu belirten Kaya, Kürt siyasi güçlerinin kendi aralarında diplomasiyi geliştirmesi gerektiğini ve bunun için bir heyetin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Kaya, “Hem birliği oluşturmanın önündeki yol haritasını ve teorik çerçevesini çizmek hem de zaman zaman günlük yaşadığımız ve oluşturulmak istenen iç ihtilaf ve çatışmalara karşı bir hakem kurulunun oluşturulmasını ivedilikle sağlamamız lazım. Çalışmayı hızlandırmamız gerekiyor. Çünkü bizim arayışlarımız çoğaldıkça ve pratik adım atma noktasına yaklaştıkça, karşı hamleler de gelişiyor. Bu karşı hamleleri bertaraf etmenin yolu bir an evvel o ihtilaflar ortaya çıktığında bunları çözebilecek ve hepimizin ortaklaştığı bir heyet oluşturmak gerekiyor" önerisinde bulundu. (MA)