Pfizer ile BioNTech, Avrupa'ya aşı tedarikini geçici olarak azaltacak

ABD'li ilaç şirketi Pfizer'den yapılan açıklamada, Almanya merkezli BioNTech ile geliştirilen Covid-19 aşısının Avrupa'ya tedarikinin 'geçici olarak azaltılacağı' belirtildi. Kendilerine ulaşan aşı miktarının yetersiz kaldığını söyleyen Avrupa Birliği'ne üye altı ülke, Avrupa Komisyonu'na çağrıda bulunarak Pfizer ile BioNTech'e baskı uygulanmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech, geliştirdikleri korona virüsü aşısı üretimini arttırmak için imalat operasyonlarını yeniden ölçeklendireceklerini belirterek, bu durumun Avrupa'ya yapılan tedariki geçici olarak azaltacağını bildirdi. Açıklamada, 2021 yılı için 2 milyar dozluk yeni üretim hedefine ulaşmak için yoğun şekilde çalışıldığı belirtildi.

Pfizer'in açıklamasında, üretimin artırılması için imalat sürecinde yapılan değişikliklerin ocak sonu-şubat başındaki sevkiyatlar üzerinde geçici bir etki yaratacağını belirtildi ve "Her ne kadar bu durum, ocak sonu-şubat başında yapılacak olan teslimatları geçici olarak etkileyecek olsa da şubat sonu-mart başında ise teslimata hazır aşı miktarlarında kayda değer bir artış sağlanacak" ifadeleri kullanıldı.

AB'YE ÇAĞRI: 'BU DURUM KABUL EDİLEMEZ'

Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Pfizer'in teslimatları yavaşlatma kararının ardından kendilerine ulaşan korona virüsü aşılarının miktarının yetersiz kaldığını açıkladı. En az altı AB üyesi, yaşanan bu gecikmeyi 'kabul edilemez' olarak tanımladı ve bu durumun aşılama sürecinin genelinin güvenirliğini sarstığını belirtti.

İsveç, Danimarka, Finlandiya, Litvanya, Letonya ve Estonya sağlık bakanları, yazdıkları mektupta, Avrupa Komisyonu'ndan 'teslimatların zamanında yapılabilmesi için istikrar ve şeffaflık sağlanması' amacıyla Pfizer ve BioNTech'e baskı kurmasını istedi. Reuters'ta yer alan habere göre, mektupta "Bu durum kabul edilemez. Yaşanan gecikme, sadece aşılama programını aksatmakla kalmayıp aynı zamanda tüm aşılama sürecinin güvenirliğine de zarar veriyor" denildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pfizer ile görüştüğünü ve planlanan teslimatların 2021'in ilk çeyreğinde yapılacağını açıkladı. (AA/BBC Türkçe)