Peru'da yolsuzluktan tutuklu eski devlet başkanı serbest

Peru'da 1990-2000 yılları arasında Devlet Başkanı olan Alberto Fujimori yolsuzluk suçlamasıyla tutuklu olduğu cezaevinden sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Peru'da 2007 yılında 25 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori serbest bırakıldı.

Peru Anayasa Mahkemesi, Fujimori'nin sağlık durumu nedeniyle tahliye edilmesi gerektiği yönünde karar verdi. Mahkeme, yolsuzluk ve görevi suistimal suçlarından hapis cezası bulunan Fujimori için avukatının yaptığı temyiz başvurusu üzerine bu kararı aldı.

KALP RAHATSIZLIĞI TEDAVİSİ GÖRÜYORDU

Mahkeme hakimi Eloy Espinosa, yaptığı açıklamada söz konusu karara ilişkin oylamanın 3 lehte ve 3 aleyhte yönünde kullanıldığını, oylamada eşitlik olduğu için temyiz başvurusunun kabul edildiğini bildirdi. Fujimori'nin bir süredir kalp rahatsızlığı nedeniyle Lima'da bir klinikte tedavi gördükten sonra hapishanede tedavisine devam edildiği kaydedilmişti.

NE OLMUŞTU?

Peru'da 1990-2000 yıllarında devlet başkanlığı görevi yürütürken "rüşvet, yolsuzluk ve yargısız infaz" suçlarını işlediği gerekçesiyle 2007 yılında 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, 2017 yılında Fujimori için af kararı çıkarmış ancak Kuczynski'nin de hakkındaki yolsuzluk suçlamaları ortaya çıkmıştı.

Kuczynski'nin devlet başkanlığından azledilmemek için Fujimori'nin eski partisinden milletvekillerinin desteğini almak amacıyla af kararı çıkardığı gündeme gelmişti. Fujimori aldığı cezanın ardından başkent Lima'daki Barbadillo Cezaevi'ne konulmuştu. (DIŞ HABERLER)