Peru, Meksika'daki büyükelçisini çekti: ‘İçişlerimize karıştılar’

Peru Cumhurbaşkanı Boluerte, "Meksika Devlet Başkanı'nın Peru'nun içişlerine yönelik ifadelerini kabul edilemez buluyorum" diyerek büyükelçilerini 'kesin olarak' geri çağırdıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, Mekiska'daki Peru büyükelçisini süresiz geri çektiklerini duyurdu. Boluarte, kararın 'Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un Peru'nun içişlerine müdahale etmesi sebebiyle' alındığını açıkladı.

AA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Boluarte, ulusa sesleniş konuşmasında, Lopez Obrador'un hükümetine yönelik açıklamalarını eleştirerek, "Meksika'daki büyükelçimizin kesin olarak geri çağrılması talimatını verdim. Böylelikle Meksika ile Peru arasındaki diplomatik ilişkiler ticari seviyeye düştü. Meksika Devlet Başkanı'nın Peru'nun içişlerine yönelik ifadelerini kabul edilemez buluyor ve reddediyorum. Bay Lopez, açıklamalarıyla uluslararası hukukun bir başka ülkenin içişlerine karışmama ilkesini ihlal etmiştir" dedi.

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador'un 'iki ülkenin tarihi ilişkilerine zarar verdiğini' söyleyen Cumhurbaşkanı Boluarte, "Bay Lopez, Peru ve Meksika'yı tarihsel olarak birleştiren iki yüz yıllık karşılıklı saygı, dostluk, işbirliği ve entegrasyon ilişkilerine ciddi şekilde etkilemeye karar verdi" değerlendirmesinde bulundu.

LOPEZ OBRADOR: CASTILLO'NUN GÖREVDEN ALINMASI BÜYÜK HAKSIZLIK

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador, Ulusal Saray'daki günlük basın toplantısında, görevden azledildikten sonra cezaevine gönderilen eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 'Kongre tarafından haksız şekilde görevinden alındığını' belirterek, "Halk tarafından seçildi diye görevden alınmasını büyük bir haksızlık olarak görüyoruz. Ayrıca bir azınlık olan Peru'daki muhafazakarlar, anayasayı da ihlal etti" demişti.

Peru hükümeti, eski Cumhurbaşkanı Castillo'nun ailesine sığınma hakkı veren Lima'daki Meksika Büyükelçisi'ni 21 Aralık 2022'de istenmeyen kişi ilan etmiş ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat vermişti.

Ne olmuştu?

Peru eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla 7 Aralık 2022'de görevinden azledilmişti. Pedro Castillo, Kongre'yi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.

Bu gelişmeler ise ülkede geniş çaplı protestoları beraberinde getirmiş, binlerce kişi başta başkent Lima olmak üzere yeni Cumhurbaşkanı Boluarte'nin istifası ve erken seçim talebiyle protesto gösterileri düzenlemişti. Reuters'ın aktardığına göre, Ocak ayı sonu itibariyle protestolarda 58 kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)