Peru hükümetinden 'düzeltme': Salgında resmi ölü sayısı yaklaşık üç kat artırıldı

Peru hükümeti, uzmanların tavsiyesi üzerine korona ölümlerini kaydetme kriterlerini değiştirip yeni hesaplama yaptı. Sayı yaklaşık üç kat artarken, Başbakan Bermudez "Bunu açıklamak görevimiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının Latin Amerika'da en ağır darbeyi vurduğu ülkelerden Peru'da, resmi ölü sayısı hükümetin incelemeleri sonucunda yaklaşık üç kat yükseltildi. Pazar günü 69 bin 342 olan ölü sayısı, inceleme sonrasında 180 bin 764 olarak güncellendi.

'BU BİLGİYİ HALKA AÇIKLAMAK GÖREVİMİZ'

Peru Başbakanı Violeta Bermudez, yeni verileri açıklarken "Bu güncellenmiş bilgiyi halka açıklamanın görevimiz olduğunu düşünüyoruz" dedi. Bermudez, güncelleme kararını Perulu ve uluslararası uzmanların tavsiyesi üzerine aldıklarını da söyledi.

NÜFUSA ORANLA ÖLÜMLERDE BİRİNCİ SIRAYA ÇIKTI

Peru bu güncellemeyle, pandemi sürecinde nüfusuna oranla en fazla ölüme sahne olan ülke haline geldi. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, bugüne dek bu listenin ilk sırasında her 100 bin kişide 300 ölümle Macaristan bulunuyordu. Güncelleme sonrasında Peru, her 100 bin kişide 500 ölümle bu listenin ilk sırasına çıktı. 

FAZLADAN ÖLÜMLER HESAPLANDI

Peru hükümeti, ülkede yeterince test yapılamaması nedeniyle, birçok kişinin korona virüsünden mi yoksa başka sebeplerden mi ölüp ölmediğinin tespit edilemediğini açıklamıştı. Araştırmacılar yeni sayılara ulaşmak için geçmiş yıllara kıyasla yaşanan fazladan ölümleri hesapladı; korona virüsü ölümleri için daha kapsamlı kriterler benimsedi. Peru'daki uzmanlar uzun süredir, ülkedeki gerçek ölü sayılarının resmi istatistiklere girmediğini söylüyordu. 

ORAN HESABINDA BREZİLYA'YI DA GEÇTİ

Latin Amerika'da şu ana dek pandemide sayı bakımından en fazla ölüme sahne olan ülke, 450 bin kişi ile Brezilya. Nüfusa oranla bakıldığında ise Peru'da her 100 bin kişi arasında görülen ölümler şu an Brezilya'nın da iki katına yükselmiş durumda. (DIŞ HABERLER)