Pertek'e köprü yok feribotta kuyruk var

Elazığ’dan Dersim’e geçiş feribotlarla sağlanıyor ancak feribotlar talebe yanıt vermekte yetersiz kalıyor. Bölgedeki siyasetçiler soruna çözüm olarak köprü yapılmasını talep ediyor.

Pertek feribotuyla geçiş yapan araç sayısı yaz aylarında günlük 3 bini geçiyor
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Elazığ ve Dersim’i birbirine bağlayan Pertek feribotları yaz aylarında yoğunluğu kaldıramıyor. İki şehri birleştiren bir köprü yapılması ise daha önce siyasiler tarafından vaat edilse de gerçekleşmiyor. 

Özellikle yaz aylarında günde 3 bin araca kadar varan bir kapasiteye ulaşsa da feribot taşımacılığı kilometrelerce kuyruk oluşmasını engelleyemiyor. Bu nedenle araçlar saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Köprü içinse daha önce verilen sözlere, talebin Meclis’e taşınmasına ve imza kampanyaları başlatılmasına rağmen henüz bir adım atılmış değil. Yerel siyasetçiler köprü talebini desteklerken, ÇEKÜL ve Dersim Dernekler Federasyonu çevreye zarar vermeyecek bir proje gerektiğini belirtiyor.

'KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ YERİNE PERTEK KÖPRÜSÜ YAPILMALIYDI'

Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Dersim programına katılan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ’dan Dersim’e geçişte Pertek feribotunu kullanmıştı. Burada Akşener’e de köprü konusunda talep olduğunu ileten Erol, “Elazığ-Pertek aksı, Karadeniz ve Akdeniz hattını birbirine bağlayan önemli bir bölge. Burası lojistik ve turistik geçişlerle ilgili çok önemli bir güzergâh. Malatya-Elazığ arasında yapımı yeni tamamlanan, yalnızca 1,5 dakika zaman tasarrufu sağlayan ve yaklaşık 800 milyon TL’ye mal olan Kömürhan Köprüsü’nün yerine, hem ticari hem de zaman tasarrufu açısından öncelikli yatırım planlamasında Pertek Köprüsü’nün olması gerekirdi. Bölge halkı, feribot yoğunluğu yaşandığı tarihlerde ciddi mağduriyetler yaşıyor” dedi.

'ULUSAL BİR PROBLEM'

Ruhan Alan

CHP'li Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan da köprü taleplerini iki kere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ilettiklerini, bakanlığın ise “belediyenin kendi imkânları doğrultusunda feribot temin edebileceğini, kendilerinin feribot veremeyeceklerini ve ellerinde bir köprü projesi olmadığı” şeklinde dönüş yaptığını aktardı. 

Alan, “Bu köprü olayı biraz çıkmaz sokak gibi. Elazığ-Malatya arasında yapılan Kömürhan Köprüsü’nün maliyetinin 600 milyon TL olduğundan bahsedildi ve köprünün tamamlanması yaklaşık beş yıl sürdü. Pertek için istenilen köprünün uzunluğu, Kömürhan Köprüsü’nün uzunluğunun neredeyse üç katı. Yapımına başlansa on yılda ancak bitecek olan bir proje. Talep ettiğimiz köprü ulusal bir problem. Doğu Karadeniz’i, Doğu Akdeniz’e bağlayan en kısa güzergâh burası. Adana’daki vatandaş da Mersin’deki vatandaş da buradan gelip Karadeniz’e geçiyor. Seneye 3 bin 200 ile 3 bin 500 arasında bir araç geçiş sayısına ulaşılması bekleniyor. Elazığ’ın Ağın ilçesine yapılan Ağın köprüsü, Pertek’teki köprü ihtiyacına göre daha geride kalmasına rağmen orada köprü yapıldı. Demek ki, yapılmak istenildiği zaman yapılıyormuş” diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

2004 yerel seçimlerinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin AK Parti Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Necati Çetinkaya’nın ve 2018'in haziran ayında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın verdiği “Pertek’e köprü” sözlerini hatırlatan Alan, “O sözlerin karşılığında ilde milletvekili çıkarma durumunu mu şart koşmuşlar bilemiyorum. Şu ana kadar atılmış bir adım yok. Umut ediyoruz ki, bu sorun en kısa sürede çözülür. İktidar bu zamana kadar köprü taleplerimizi dikkate almayıp, burada bir çalışma yapmayarak halkı cezalandırıyor” ifadelerini kullandı.

ÇEKÜL: ÇEVRESEL ETKİSİ İLE İLGİLİ VERİ YOK
Mustafa Balaban

Pertek köprüsünü ihtiyaç olarak nitelendiren Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban ise şunları söyledi: “Köprünün yapılması ve bunun çevresel etkileri ile ilgili geniş çaplı bir araştırma yok. Sadece Pertek’e gelip giderken gözlemlediğimiz izlenimler var. Köprü zaruret halini almış durumda. İnsanların saatlerce feribot beklemek zorunda kalması ciddi bir sorun ve bu geçişi bir şekilde sağlamak gerekiyor. Bölgedeki halk da köprü taleplerini iletiyor. Köprü şu an bir ihtiyaç olarak gözüküyor ancak ortada bir proje olmadığı için bunun çevreye karşı olumlu ya da olumsuz boyutunu bilemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘PROJE ORTAYA ÇIKTIĞINDA ÇEVREYE ETKİSİ DEĞERLENDİRİLMELİ'

Dersim Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ali Haydar Ben ise “Gerek halkla konuştuğumuzda gerekse kendi görüşlerimiz doğrultusunda Pertek'te köprü ihtiyacının olduğunu söyleyebiliriz.

Ali Haydar Ben

Doğaya ne kadar zarar verir ne kadar tahribata uğratır bilemiyoruz. Bu tür projeler genelde doğaya zarar verir ancak zaten orası baraj. Ekoloji ve çevre mücadelesi konusunda kurumlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Ortaya bir proje koyulduğu zaman konunun uzmanlarıyla birlikte bir değerlendirme yapacağız” dedi.