‘Persona non grata’ bilmecesi: ‘Bize resmi bildirim gelmedi’

Erdoğan’ın Kavala açıklaması yapan 10 ülkenin elçilerinin ‘persona non grata’ ilan edilmesi talimatı verdiğini söylemesinin ardından, Norveç ve Danimarka'dan 'Bize bilgi verilmedi' açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Osman Kavala’nın AİHM kararları doğrultusunda serbest bırakılması için çağrı yapan 10 ülkenin Türkiye büyükelçilerinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmeleri yönünde Dışişleri’ne talimat verdiğini söylemesinin ardından belirsizlik hâkim. Yedisi NATO müttefiki, altısı Avrupa Birliği üyesi olan 10 ülkenin birçoğu kendilerine henüz resmi bildirim gelmediğini vurgularken, Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli açıklamaya Twitter’dan tepki gösterdi.

AP BAŞKANI ÇAĞRIYI YİNELEDİ: OSMAN KAVALA’YA ÖZGÜRLÜK

Sassoli, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “10 büyükelçinin sınırdışı edilmesi Türkiye hükümetinin otoriterliğe kayışının göstergesidir. Sinmeyeceğiz. Osman Kavala’ya özgürlük” ifadelerini kullandı.

ABD: AÇIKLAMA TALEP ETTİK

ABD Dışişleri'nden bir sözcü Reuters'a açıklamasında, haberlerin farkında olduklarını ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya açıklık getirmesini talep ettiklerini belirtti.  

NORVEÇ: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ÇAĞRISI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Norveç Dışişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Trude Maaseide ise Ankara’daki büyükelçiliklerine konuyla ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini açıkladı. “Büyükelçimiz sınırdışıyı gerektiren herhangi bir şey yapmadı” diyen Maaseide, ‘Norveç’in bu konuya nasıl baktığının Türkiye tarafından gayet iyi bilindiğini’ belirterek “Türkiye’ye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde bağlı olduğu demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uyma çağrısı yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘10 ÜLKE İSTİŞARE HALİNDE’

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod da kendi büyükelçiliklerine resmi bildirimde bulunulmadığını belirtirken, dost ve müttefik ülkelerle temas halinde olduklarını söyledi. Kofod yazılı açıklamasında, “Ortak bildiride de ifade edilen ortak değer ve ilkelerimizi korumaya devam edeceğiz” dedi. Almanya Dışişleri’nden bir kaynak da 10 ülkenin istişare halinde olduğunu söyledi.

YENİ ZELANDA: RESMİ BİLDİRİM GELMEDEN YORUM YAPMAYACAĞIZ'

Reuters'a açıklama yapan Yeni Zelanda Dışişleri'yse "Resmi kanallar aracılığıyla bir haber almadan herhangi bir yorum yapmayacaklarını" ve "Yeni Zelanda'nın Türkiye'yle ilişkilerine değer verdiğini" belirtti.  

Yedisi NATO müttefiki, altısı Avrupa Birliği üyesi olan 10 ülke şöyle: Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Yeni Zelanda ve ABD. (DIŞ HABERLER)