Pentagon'dan Trump yönetimine Taliban suçlaması: Öldürücü etkileri oldu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı McKenzie, Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesine dair ülkenin eski başkanını sorumlu tuttu, yapılan Doha anlaşmasının 'öldürücü etkisi olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ordusundaki üst düzey isimler Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinden 'eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sorumlu olduğunu' dile getirdi. Trump yönetimi 2020 yılında Katar'da Taliban ile masaya oturup Afganistan'dan çekilmeye dair anlaşma imzalamıştı.

'AFGAN HÜKÜMETİ VE ORDUSU DOHA'DA ÇÖKTÜ'

Temsilciler Meclisi'nin Silahlı Hizmetler Komitesi'nde yapılan konuşmalarda ABD'nin Afganistan'dan ayrılışı gündeme geldi. ABD'in çekilmeden sorumlu Merkez Kuvvetler Komutanı General Frank McKenzie, yaptığı açıklamada Trump yönetiminin 2020 yılında Katar'ın başkenti Doha'da imzaladığı anlaşmayı eleştirdi. Afganistan hükümetinin ve güvenlik güçlerinin bu anlaşmayla birlikte 'çöktüğünü' söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lyod Austin de McKenzie'ye paralel bir şekilde anlaşmanın Taliban'ın 'güçlenmesine yardımcı olduğunu' dile getirdi. Taliban ve ABD temsilcilerinin bir araya geldiği Doha'da imzalanan anlaşmayla birlikte ABD'nin ülkeden çıkış tarihi kesinleşmişti. 

'TABUTA ÇAKILAN SON ÇİVİ'

McKenzie, Doha anlaşmasının ülkede 'ölümcül' etkileri olduğunu ve bu tarihten sonra Afgan hükümeti ve ordusunda her şeyden önce psikolojik bir çöküş yaşandığını belirtti. Öte yandan ABD'nin Afganistan'daki askeri danışman sayısını 2 bin 500'e indirmesilye Afgan hükümeti ve ordusunun kaçınılmaz olarak çökebileceğini düşündüğünü söylerken, Doha'dan sonra ABD Başkanı Biden'ın Nisan ayında asker sayısını azaltma kararı alması için "tabuta çakılan son çivi" ifadesini kullandı.

 

Doha'da varılan mutabakat noktası sadece ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi değil. Anlaşmada ABD ve müttefiklerine tehdit oluşturmaması için El Kaide gibi örgütlere karşı Taliban'ın atması gereken adımlar var. Trump'ın ardından başkanlık koltuğuna oturan Biden çekilme tarihini Mayıs ayından Ağustos'a çekmişti. (DIŞ HABERLER)