Pelosi'den Trump'a karşı nükleer saldırı önlemi

ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 'dengesiz' diyerek nitelendirdiği Başkan Donald Trump'ın nükleer saldırı düzenlemeye kalkışmaması için Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile görüştüğünü söyledi. Pelosi, "Bu dengesiz başkanın durumu daha tehlikeli olamazdı" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 'dengesiz' diyerek tanımladığı Başkan Donald Trump'ın görevindeki son günlerde bir nükleer saldırıya kalkışmaması için Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile görüştüğünü bildirdi. Nükleer silahları kullanma yetkisini elinde bulunduran başkanın bunu yapmasını engellemek için adım atacağını duyuran Pelosi, "Bu dengesiz başkanın durumu daha tehlikeli olamazdı. Bu sebeple kendisinin ülkemize ve demokrasimize yönelik dengesiz saldırısından Amerikan halkını korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

'KOLTUĞU DERHAL BIRAKMAZSA HAREKETE GEÇECEĞİZ'

Pelosi, Demokrat Partili siyasetçilere gönderdiği yaptığı beş maddelik mektupta, "Eğer başkan koltuğu derhal ve gönüllü olarak bırakmazsa, Kongre bizim atacağımız adımla süreci işletecektir" ifadelerine yer verdi: "Bildiğiniz gibi Anayasa'nın 25'inci maddesine müracaat edilmesi için büyüyen bir talep var. Bu madde başkan yardımcısı ve kabinenin çoğunluğunun, isyanı kışkırtan ve tehlike arz eden başkanı görevden almasına izin veriyor. Dün, Senato'daki Demokratların lideri Chuck Schumer'le birlikte Başkan Yardımcısı Mike Pence ile telefon görüşmesi yaptık ve hâlâ kendisinden mümkün olan en kısa zamanda, kendisinin ve Kabine'nin Anayasa ve Amerikan halkına ettikleri yemini tutup tutmayacaklarına ilişkin olumlu bir yanıt almayı bekliyoruz."

NÜKLEER SALDIRI YETKİSİ

ABD'de nükleer saldırı emrinin işleyiş sürecine göre, nükleer silah kullanma yetkisi sadece başkana ait. Nükleer saldırı planları 'acil durum çantası' adı verilen siyah bir çantada bulunuyor. Bu çanta başkanın gittiği her yerde yanında bulunuyor ve özel olarak korunuyor. Başkan saldırıya karar verdiği zaman çantadaki planlardan birini seçiyor ve bunu Pentagon'a iletiyor. Pentagon da emri başkanın verdiğini doğrulamak için ilgili planın kodunun okunmasını istiyor.

'AZİL SÜRECİNİ BAŞLATABİLİRİZ'

Öte yandan, Demokratların kontrolündeki Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadının başkan vekili Katherine Clark, Trump hakkında 'gelecek haftanın ortası gibi erken bir tarihte' azil süreci başlatılabileceğini söyledi. Clark, CNN televizyonuna "Bu zaman alan bir süreç. Fakat isyancı bir güruhu Kongre'yi basmaya kışkırtmış bir başkan var. Bu olayda beş kişi öldü ve demokrasiye verilen zararı ölçebilmek gerçekten zor" diye konuştu. Reuters ajansının Demokrat bir danışmana atıfla verdiği haberde, Demokratların konuyu görüşmek üzere toplanacağı kaydedildi.

Başkan hakkında eğer Temsilciler Meclisi'nde azil kararı çıkarsa kurallar uyarınca, konu, yargılanmak üzere Senato'ya gönderiliyor. Bu süreçte başkanın suçlu bulunun azledilmesi için Demokratların Senato'da üçte iki çoğunluğa erişmesi lazım ki bu tür bir sayıyı tutturabileceklerine henüz bir belirti yok.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat başkanı Pelosi daha önce, eğer Başkan Yardımcısı Mike Pence, Anayasa'nın 25'inci maddesine dayanarak başkanı görevden almaz ise Trump'a karşı yeni bir azil süreci başlatmak üzere Meclis'i toplantıya çağırabileceğinin işaretini vermişti. Anayasa'nın mevcut başkanın görevlerini yerine getiremeyecek durumda olması halinde yapılacak şeyleri düzenleyen 25'inci maddesini ancak bakan yardımcısı hükümet üyelerinin de desteğini alarak işletebiliyor. (BBC Türkçe/DW Türkçe)