'PCR balonu patladı' iddiasının doğrusu ne?

ABD'de korona virüsünün tespitinde daha gelişmiş PCR test kitlerinin kullanılacağına dair açıklama, sosyal medyada 'PCR balonu patladı' iddiasıyla gündem oldu. Peki ABD'deki karar ne anlama geliyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) ülkede şu ana dek korona virüsünün tespiti için kullanılan PCR testlerini daha gelişmiş versiyonlarıyla değiştireceğine dair açıklama, Türkiye'de sosyal medyada yanlış anlaşılarak gündem oldu. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nden (CDC) yapılan açıklama, Twitter'da 'PCR balonu patladı' iddiasıyla en çok konuşulan konular arasına girdi; Ekşi Sözlük'te de 'PCR testinin FDA tarafından iptal edilmesi' şeklinde yanlış bir başlık açıldı. Birçok kullanıcı, 'PCR testlerinin bugüne dek hatalı sonuç verdiği', 'insanlardan DNA örneği toplandığı', 'hasta olmayan insanların hasta edildiği' gibi iddiaları öne sürdü.

ABD 'MULTİPLEKS PCR' YÖNTEMİNE GEÇECEK

Ancak CDC'nin kararı, esasında ABD'de korona tanısında kullanılan PCR testlerinin yine PCR teknolojisine dayanan daha gelişmiş testlerle değiştirilmesini öngörüyor. Sosyal medyada gündem olan açıklamada, ABD çapındaki laboratuvarlardan 31 Aralık'a kadar kullandıkları yanı kitlerini 'multipleks PCR' (çoklu PCR) teknolojisine dayanan kitlerle değiştirmeleri isteniyor. Açıklamada bu yeni testlerin, hem Covid-19'a yol açan Sars-Cov-2 virüsünü, hem de influenza virüsünü tespit edeceği belirtiliyor. Bu sayede, korona virüsü ile influenza virüsü arasında ayrım yapılmasının kolaylaştırılacağı belirtiliyor.

BENGİ BAŞER: YANILIYORSUNUZ, PCR MOLEKÜLER BİYOLOJİNİN TEMELİ

İddianın sosyal medyada halk sağlığı tedbirlerine güveni sarsacak şekilde gündem olması, Profesör Bengi Başer'in de tepkisini çekti. Başer Twitter hesabından, "PCR balonu patladı diyenler yine yanılıyorsunuz!.. -PCR yeni bir yöntem değil, moleküler biyolojinin temeli. -CDC, PCR işe yaramaz demedi ve sadece mevcut kit yerine hem influenza hem de Sars-Cov-2 varyantlarını test edecek yeni kit önerdi. Hepsi bu!.." mesajını paylaştı.

PCR TESTİ NEDİR?

PCR testi adı pandemiyle birlikte korona virüsünün tespiti bağlamında duyulmuş görünse de, esasında birçok alanda yaygın biçimde kullanılan bir yöntem. Bu yöntemle vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakteri tespit edilebiliyor. PCR aynı zamanda, genetik sorunların saptanmasında ve babalık testlerinde de kullanılıyor. Bu yöntem sayesinde birçok hastalık erken dönemde ve hızlı bir biçimde tespit ediliyor.

CDC'nin laboratuvarlara bilgi ve uyarı notu olarak paylaştığı bu kararın Türkiye'de sosyal medyada nasıl gündem olduğu ise bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)