Patron kaza geçiren işçiyi muhatap almadı: Maaş yok, tedavi yok

Teka İnşaat'ın Kazakistan'a götürdüğü işçiler kayıt dışı çalıştırılıyor. Burada iskeleden düşen Menderes Kış, hastaneye kaldırıldığında sigortasının olmadığını öğrendi. Kış, 8 aydır tedavi olamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnşaat işçisi Menderes Kış, 10 ay önce Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Sembol İnşaat'ın taşeronu Teka Turizm Otelcilik ve Uluslararası Ticaret Anonim Şirketi tarafından Kazakistan’a çalıştırılmak için götürüldü. Şirket, Kış gibi birçok işçiye sigortalarının yaptırılacağını ve maaşlarını geciktirmeden yatırılacağının sözünü verdi. Burada Kazakistan Kervansaray projesinin inşaatında çalışırken iskeleden aşağıya düşen 5 çocuk sahibi 40 yaşındaki Menderes Kış, kazadan sonra sigortasının yaptırılmadığını öğrendi, maaşını alamadı. Özel hastanenin istediği 45 bin lirayı da ödeyemediği için de 8 aydır evde yatağa bağlı yaşıyor.

‘BÜTÜN MASRAFLARI KARŞILAYACAĞIZ’ SÖZÜ

Menderes Kış 2020’de Sembol İnşaat’ın taşeronu olan Teka Otelcilik Uluslararası Ticaret Anonim Şirketi tarafından Kazakistan’a götürüldü. 67 gün burada çalışan Kış, Kazakistan’daki Kervansaray inşaatında çalışırken iskeleden düştü. İki ayağından kırıklar oluşan Kış, önce Kazakistan’daki bir hastaneye kaldırıldı ardından tedavisi yarım bırakılarak 5 gün boyunca bekletildi. Çünkü Kış, buradaki yetkililere yaşadığı olayın iş kazası olduğunu ve bu durumun tutanak altına alınmasını istedi. Patronlar ise 5 gün sonra Kış’a, ‘Seni İstanbul’a götüreceğiz. Tedavini orada yapsınlar, bütün masraflarını karşılayacağız’ sözünü verdi.

Kış bundan sonra yaşanan süreci şöyle anlatıyor: “Kırık ayaklarımla 5 gün boyunca beni Kazakistan’da kaldığımız kamplarda beklettiler. Beşinci günün sonunda 3 refakatçiyle birlikte Türkiye’ye gönderildim. Sembol İnşaat’a bağlı Teka şirketinin yönetim kurulu başkanı beni Zeytinburnu Özel Avrasya Hastanesi’ne götürdü. Doktor, bana ne olduğunu sordu. Kendisine iş kazası geçirdiğimi ifade ettim. Muayenenin ardından 10 gün sonra ameliyat edileceğim söylendi. Buradaki doktora da iş kazası geçirdiğimi, bunun kayıt altına alınmasını söyledim. ‘Tamam’ dediler ama buradaki hastane de rapora iş kazasını geçmedi. Çünkü bu hastane de patronlar ne diyorsa onu yapıyordu. Hastane, ameliyat için de 45 bin lira para istedi. Patron, bu parayı ödeyeceklerini söyledi ve beni iki ayağım alçıdayken, ağrılarım varken Ağrı’ya gönderdi. Ben de çocuklarımla biraz zaman geçirdikten sonra geri döneceğim günü bekledim. Ama ameliyat günü gelmesine rağmen kimse beni aramadı…”

MUHATAP YOK…

Kış, ameliyat için patronların telefonunu aradığını ama karşısında kimseyi muhatap bulamadığını söyledi: “Ne yaptıysam olmadı ve işverene hiçbir şekilde ulaşamadım. Ameliyat olamadım, 8 aydır evde yatalak bir şekilde bekliyorum.”

Kış çalıştığı 67 günün parasını da alamadı. Şu an Ağrı’daki çocuklarının ihtiyacını gideremediğini söylüyor. Kış, patronlara şu çağrıda bulundu: “9 aydır çocuklarıma bir çikolata bile alamadım. Bundan daha büyük acı var mı? Vicdanınız bu sesimi duysun. Bu yapılanın planlanmış bir cinayetten hiçbir farkı yok.”

Kış son olarak orada çalışan işçilerin Türkiye’ye gelişlerini engellemek için pasaportlarına el konulduğunu ve hemen hemen tüm işçilerin kayıt dışı çalıştırıldığını ileri sürdü.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kış’ın yaşadıklarını Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e soru önergesi veren Gergerlioğlu şu sorulara yanıt istedi:

1. Kayıt dışı şekilde çalıştırılan işçilere herhangi bir iş kazası yaşamaları durumunda rapor ya da tutanak verilmediği iddiaları doğru mudur?

2. İşçilerin Sembol İnşaat tarafından tehdit edildikleri iddiaları doğru mudur? Bu iddia doğruysa şirket bu cesareti kim ya da kimlerden almaktadır?

3. Sembol İnşaat isimli firmanın kendi taşeronları aracılığıyla işçileri çalışma izni alacakları yönünde kandırdıkları doğru mudur?

4. Bu iddia doğruysa bu şekilde işçiler hukuksuzca cezalandırılmak mı istenmiştir? Bu konuda açılmış bir soruşturma var mıdır?

5. Hak kaybına uğrayan işçilerin bu kayıplarının giderilmesi için Bakanlık düzeyinde hangi çalışmalar yapılacaktır?

Ayrıca Gergerlioğlu İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından ilgililerden bilgi talep istemek suretiyle konunun incelenmesini talep etti.