Patnos Cezaevi Meclis gündeminde: Kaç pozitif vaka var?

HDP'li Gülistan Kılıç Koçyiğit, Patnos Cezaevi'nde yaşananları sordu: "Covid-19’dan kaynaklı yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü pandemisiyle birlikte Patnos L Tipi Cezaevi'nde yaşanan sorunlar Meclis gündemine taşındı. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, "Türkiye cezaevlerinde şimdiye dek Covid-19’dan kaynaklı yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?" diye sordu.

'HAK İHLALLERİ KATLANARAK ARTMIŞ...'

Koçyiğit verdiği önergede şunları söyledi: "Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri pandemi salgınında artarak devam ediyor. Bu hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı cezaevlerinin başında Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu gelmektedir. Milletvekili olarak göreve başladığım günden bu yana birden fazla kez ilgili cezaevi hakkında önergeler sunmuş ve sorunların muhatabı olan Bakanlığınızdan çözüm beklenmiştir. Ne var ki gelinen aşamada hak ihlalleri katlanarak artmış ve ne yazık ki geçtiğimiz bir yıl içerisinde en fazla ölümlerin yaşandığı cezaevi olarak hafızalarda yerini almıştır.  Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü/tutuklu mahpuslar gerek aileleri aracılığıyla gerek avukatları aracılığıyla sorunları dile getirmekte ve ilgili kurumlardan çözüm bulunması yönünde adım atılması gerektiğini belirtmektedirler. Son olarak basına yansıyan haberlere göre mahpuslar; iki hafta önce cezaevinde pozitif vakaların çıkığından, bir mahpusun yaşamını yitirdiğinden, iki hafta boyunca tüm faaliyetlerin durdurulduğundan söz etmişlerdir. Ayrıca Dağıstan Payçu, Mecit Başdaş isimli mahpuslara doktorlar tarafından kanser teşhisi konulduğu da basına yansıyan haberlerde yer almaktadır."

SORULAR...

Koçyiğit, Gül'e şu soruları sordu: 

1 - Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlallerinden haberdar mısınız? Bakanlığınıza hitaben son bir yıl içerisinde Patnos Cezaevi özelinde yapılan başvuru sayısı kaçtır?

2 - Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan Dağıstan Payçu, Mecit Başdaş isimli mahpuslara doktorlar tarafından kanser teşhisi konulmuştur. Mahpusların sağlık durumları bu denli ciddi boyuta varmışken infazları neden ertelenmemektedir?

3 - Çölyak hastası Mehmet Ali Uğur isimli mahpusa glütensiz besinler verilmediği ve temin etmesine müsaade edilmediği yönünde iddialar doğru mudur?

4 - Covid-19 salgın virüsü sonrasında cezaevlerinde alınan önlemler kapsamında tedavilerin yapılmadığı ve bilhassa diş tedavilerinin yapılmadığı belirtilmektedir. Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan mahpuslardan kaçı diş tedavisi olmak için beklemektedir?

5 -  Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde şimdiye dek kaç pozitif vaka tespit edilmiştir? bunlardan kaçı mahpus, kaçı cezaevi personelidir?

6 - Türkiye cezaevlerinde şimdiye dek Covid-19’dan kaynaklı yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?

7 - Geçtiğimiz yıl Patnos Cezaevinde bulunan dört hasta mahpus yaşamını yitirmişti. Bu ölümler sonrasında cezaevi ve idaresi hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

8 - Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde mahpuslara verilen öğünlerle ve musluklardan akan sularla ilgili bakanlığınızca teftiş ve incelemelerde bulunulmuş mudur?  Su ve yemeklerle ilgili denetimler ne şekilde yapılmaktadır?

9 - Günlük yemek iaşeleri yaş, cinsiyet, sağlık durumu (özel beslenme gereken bir hastalığın varlığı) gibi etkenler gözetilerek hazırlanıyor mu? Özel durumu olan mahpuslar için cezaevlerinde diyetisyen istihdam ediliyor mu?

10 - Mahpusların sağlık haklarının kullanımında ihlale maruz kaldıkları cezaevi sayısı kaçtır? Bu ihlallerin gerekçeleri nelerdir? Söz konusu sağlık hakkı ihlallerinin gerçekleştiği cezaevleri hangileridir? (HABER MERKEZİ)