Pasifik İnşaat'ın 'yeni yolu': Son derece tehlikeli

AK Partili Asuman Erdoğan’ın eşinin yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat’ın İstanbul’daki projesinin mahallelinin yolunu yutmasının ardından önerilen yeni yolun tehlikeli olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat’ın İstanbul’daki dev projesinin mahallelinin yolunu yutmasına karşı açılan dava dosyasına uzman raporu girdi. Raporda projeyi kapsayan imar plan değişiklikleriyle kapatılan Cahit Aybar Sokağı’nın projeye katılarak imara açıldığına dikkat çekildi. Kapatılan yol yerine önerilen yeni yolun son derece tehlikeli olduğu uyarısı yapılan raporda planlar da şehircilik ilkelerine uygun bulunmadı. Öte yandan Emlak Konut ve TOKİ davaya itiraz ederek yeni planları savundu.

Projenin yapılacağı Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde yer alan 6 adet askeri lojman binasının bulunduğu parselin bitişiğinde yer alan Akademiler Sitesi'nde yaşayanlar, projeyi kapsayan yeni imar planlarının hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak bakanlığa ve ilgili kurumlara dava açtığı süreci Gazete Duvar duyurmuştu. Sitede yaşayanlar dilekçelerinde, söz konusu imar planı değişikliğinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek imar planı değişikliklerinin uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı itirazıyla öncelikle yürütmesinin durdurulmasını sonrasında da iptal edilmesini istemişti.

‘REZİDANSLAR ÖRNEK GÖSTERİLDİ’

Mahkeme, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. TOKİ tarafından mahkemeye yollanan yazıda sürece yer verilerek alanda mevcutta 276 kişinin yaşadığı, söz konusu planlarla 406 kişinin yaşayacağı belirtildi. Bölgede 130 kişilik bir nüfus artışının tahmin edildiği belirtilen yazıda bu artışın planlama alanı ve çevresinde herhangi bir yoğunluk oluşturmayacağı savunuldu. Yazıda söz konusu arazi çevresinde bulunan ve yapılırken tartışma yaratan 20-40 katlı binaların örnek verilmesi dikkat çekti. Özetle TOKİ bölgede yaşayanların taleplerinin reddedilmesini istedi. Davaya müdahil olan Emlak Konut GYO A. Ş. da planlama alanı çevresinde yüksek katlı rezidanslar, alışveriş merkezleri, oteller ve konutlar yer aldığına dikkat çekerek söz konusu imar planlarının kamu yararına uygun olduğunu savundu ve davanın reddedilmesini istedi.

‘SOKAK YAPILAŞMAYA DAHİL EDİLDİ’

Öte yandan dava dosyasına İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde bir akademisyen tarafından söz konusu alana ilişkin hazırlanan teknik mütalaa raporu da girdi. Raporda yeni imar planlarının Akademiler Sitesi’ne hukuk dışı ve olumsuz etkileri incelendi.

Raporda söz konusu yeni planların Cahit Aybar Sokak ve Malazgirt Sokağı da kapsadığı ve kısmen bu sokakların da yapılaşma adasına dahil edildiğine dikkat çekilerek “Cahit Aybar Sokağı’nın Büyükdere Caddesi girişi kapatılarak Malazgirt Sokağı’na kadar olan kısmı yapılaşma alanına dahil edilmiştir. Kapatılarak yapılaşmaya dahil edilen kısım 74 ve 75 parsellerin güneyinden sağlanmış ve Malazgirt Sokağa bağlanarak yeniden düzenlenmiştir” denildi.

‘ÇOK TEHLİKELİ’

Ana sorunlarından birinin bu yol değişikliklerinden kaynaklandığına belirtilen raporda bu soruna ilişkin özetle şu ifadelere yer verildi:

“Plan değişikliği ile kapatılan Cahit Aybar Sokak sitenin yegane ulaşım bağlantısıdır. İptal edilen Cahit Aybar Sokak yerine önerilen trafik bağlantısı mevcut viyadüğe yeni bir bağlantı şeklindedir. Bu durum iki açıdan çok mahsurlu ve tehlikelidir. Tek çözüm yeni yolun mevcut viyadüğe bağlanacağı kabulüdür. Bu da daha büyük sorunlarla karşılaşılması demektir. Mevcut viyadüklerin statik yapıları özeldir. Bunlara sonradan saplantı yapılamaz. Bu olay üç kata göre inşa edilmiş bir yapıya sonradan üç kat ilave etmek kadar tehlikelidir.”

‘KANUNA AYKIRI’

Ayrıca raporda geri görünüm bölgesinde kalan bu alanda düzenlenen “Turizm + ticaret + konut alanı” fonksiyonunda verilen "Zemin + 15 kat" yüksekliğinin önerilmesinin Boğaziçi Kanununa da aykırı olduğu vurgulandı. Söz konusu imar planlarının Akademiler Sitesi’ne ve çevre ulaşım ilişkilerine olumsuz etkileri olduğu belirtilen raporda planların şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve kamu yararına aykırı olduğu kanaatine varıldı.

NE OLMUŞTU?

Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde yer alan 6 adet askeri lojman binasının bulunduğu parsel, önce Jandarma Genel Komutanlığı tarafından protokol ile TOKİ'ye devredildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13 Ocak 2021 tarihinde 'Rezerv Yapı Alanı' yani yeni konut alanı ilan edildi. 6 adet lojman binasının yer aldığı yaklaşık 15 bin metrekarelik arazi için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından yeni imar planları hazırlandı. Beşiktaş, Ortaköy Mahallesi rezerv yapı alanına ilişkin büyük ve küçük ölçekli imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Şubat 2021’de onaylandı ve 3 Şubat 2021'de askıya çıkarıldı.

İstanbul Ortaköy arsası için Emlak Konut GYO gelir paylaşımı modeliyle geçen yıl gerçekleştirdiği ihaleyi Pasifik İnşaat 2 milyar 650 milyon TL teklifle aldı. Araziye Next Level İstanbul projesi Pasifik-Levent Adi Ortaklığı ile Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. arasında imzalanan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi sözleşmesi kapsamında inşa edilecek. Yeni imar planına göre turizm+ticaret ve konut fonksiyonu yer alan arazide zemin +15 kat sınır belirlendi. Araziye otel, konut ve rezidans yapılabilecek.