Parlamento onayladı: Güney Kore'de köpek eti yemek yasaklanıyor

Güney Kore Parlamentosu, ülkede köpek eti yenmesini ve köpek etinin ticaretinin yapılmasını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de köpek eti yenmesinin ve köpek etinin ticaretinin yapılmasının yasaklanmasını öngören yasa tasarısı parlamento tarafından kabul edildi. Meclis Tarım Komitesi'nin 8 Ocak Pazartesi günü iktidar partisinin sunduğu tasarıyı kabul etmesinin ardından tasarı bugün de parlamentoda 2 çekimser oya karşılık 208 oyla kabul edildi.

Reuters'ın haberine göre, eskiden nemli Kore yazında 'direnci artırmanın bir yolu' olarak görülen köpek eti artık nadiren tüketiliyor, daha çok yaşlı kişilerin bu beslenme şeklini devam ettirdiği biliniyor. Korelilerin çoğu, köpekleri evcil hayvan olarak görüyor ve köpeklerin tüketilmek üzere öldürülmesine olan eleştiri ve protestolar artıyor. 

YASA, 3 YIL SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Hayvan hakları savunucularının paylaştığı bilgilere göre, Güney Kore'de yenmek üzere öldürülen köpeklerin çoğu elektrik şokuna maruz bırakılıyor ya da asılıyor. Ülkede köpek eti yenmesine yönelik yasağa olan destek, eşi Kim Keon Hee ile birlikte altı köpek ve sekiz kedileri olan Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol döneminde daha da artmış durumda. Kim Keon Hee'nin aynı zamanda köpek eti yenmesine de karşı olduğu biliniyor. 

Parlamentoda bugün kabul edilen yasa tasarısı üç yıl sonra yürürlüğe girecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra yasayı ihlal edenlere 3 yıla kadar hapis cezası ya da 30 milyon won (yaklaşık 680 bin lira) adli para cezası verilebilecek. Konuya ilişkin açıklama yapan Uluslararası İnsani Kore Toplumu isimli hayvan hakları örgütünden Borami Seoi "Bu yasa tasarısı, köpeklerin insanların tüketimi için yetiştirilip öldürülmesine son verecek. Milyonlarca köpeği bu acımasız sektörden kurtarmak için son noktaya ulaştık" dedi. 

ANKET: YÜZDE 94 SON 1 YILDA HİÇ KÖPEK ETİ YEMEMİŞ

Başkent Seul merkezli Hayvanların İyilik Hali Bilinç, Araştırma ve Eğitim kurumunun dün paylaştığı anket sonuçları da ankete katılan Güney Korelilerin yüzde 94'ten fazlasının son bir yıl içinde hiç köpek eti yemediğini, yüzde 93'ünün ise gelecekte de bu şekilde devam edeceklerini ortaya koymuştu. Güney Kore Tarım Bakanlığı'nın Nisan 2022'de açıkladığı veriler ise ülkedeki yaklaşık 1100 çiftliğin 1600 restoranda servis edilmek üzere 570 bin köpek yetiştirdiğini göstermişti. (DIŞ HABERLER)