Paris'te temizlik işçilerinden süresiz grev kararı

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran düzenlemeye tepki olarak iş bırakan Parisli temizlik işçileri 13 Nisan'dan itibaren süresiz greve gidecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını meclisi baypas ederek 62'den 64'e yükseltmesine karşı protestolar sürerken, ülkede birçok sendikanın çatı kuruluşu olan Genel İş Sendikası (CGT), bünyesindeki temizlik işçilerinin 13 Nisan'da süresiz grev başlatacağına ilişkin Paris Belediyesi'ne bildirimde bulundu.

AA'nın Fransız televizyon kanalı BFMTV'den aktardığına göre, Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya gönderilen bildirimde, sektör çalışanlarının emeklilik düzenlemesine karşı greve yoğun katılım göstermesi istendi. Yazıda, çöp toplayan temizlik işçilerinin 6 Nisan'da ülke genelinde yapılacak grevlere de katılacağı iletildi.

ANAYASA KONSEYİ KARARINDAN BİR GÜN ÖNCE SÜRESİZ GREV

Belediye Başkanı Hidalgo da daha önce yaptığı açıklamalarda emeklilik düzenlemesinin geri çekilmesini talep etmiş ve grevlere desteğini dile getirmişti. Öte yandan, temizlik işçilerinin süresiz grev kararı, Anayasa Konseyi'nin incelediği reforma ilişkin kararını vereceği 14 Nisan'dan bir gün önce alınması bakımından da sembolik önem taşıyor. Konsey, 14 Nisan'da reform için ya 'yeşil ışık' yakacak ya da reformun geri çekilmesini talep edecek.

İÇİŞLERİ BAKANI 'ZORLA ÇALIŞTIRMA' PROSEDÜRÜNÜ DEVREYE ALMIŞTI

Paris'te çöp toplayan temizlik işçileri daha önce de 6-29 Mart tarihleri arasında greve gitmiş, grev nedeniyle başkentte 10 binden fazla çöp yığını birikmişti. Çöp yığınlarıyla dolan Paris sokakları uluslararası basında ve sosyal medyada uzun süre gündem olmuştu. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Paris Valiliği'ne, grevdeki çöp toplayıcılarından asgari bir kadro oluşturulması için 'zorla çalıştırma' prosedürünü devreye alması talimatını vermişti.

Ne olmuştu?

Fransa hükümetinin emeklilik yaşını kademeli olarak 2 yıl yükselterek 62'den 64'e çıkarmayı içeren yasa tasarısını oylama yapmadan meclisten geçirme kararı, ülkede 16 Mart'ta başlayan gösterilerle birçok kez protesto edildi. Gösterilere sert müdahale eden polis ile protestocular arasında birçok şiddet olayı yaşandı.

Protestolarda 1000'den fazla kişi gözaltına alınırken, düzenlemenin gündeme geldiği ocak ayından bu yana ülke genelinde milyonlarca kişinin katıldığı birçok kitlesel grev ve protesto gösterisi düzenlendi. Muhalefet partileri reformu, iptal için Anayasa Konseyi'ne götürmüştü. (DIŞ HABERLER)