Paraguay-Bolivya arasında 'ulusal içeceğe hakaret' krizi

Bolivya'nın Paraguay Büyükelçisi, çektiği bir video nedeniyle 'istenmeyen kişi' ilan edildi. 'Büyükelçi'nin ulusal içecek terere ile alay etmesi' gerekçe gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Paraguay parlamentosu, Bolivya Büyükelçisini 'istenmeyen kişi (persona no grata)' ilan etti. Gerekçe ise Bolivya elçisinin Paraguay'ın ulusal içeceği 'terere' hakkında yaptığı bir TikTok videosu.   

İÇECEKLE DEĞİŞEN SES

Latin Amerika'nın iki komşu ülkesi, Paraguay ve Bolivya arasında büyükelçi krizi yaşanıyor. Olay, Bolivya'nın Paraguay Büyükelçisi Mario Cronembold'un TikTok platformunda bir video paylaşmasıyla başladı. Cronembold bu paylaşımda Paraguay'da popüler bir içecek olan terere'nin fazla tüketimi halinde sesinin değiştiğini ve nihayet Guarani dilinde konuşmaya başladığını gösteren bir video kaydetti.

Terere, Arjantin'in sevilen içeceği mate çayı ile aynı bitkiden yapılıyor ancak mate'nin aksine sıcak su yerine soğuk su kullanılıyor. Latin Amerika'nın yerli dillerinden biri olan Guarani ise Paraguay nüfusunun neredeyse yüzde 80 tarafından anlaşılan-konuşulan bir dil.   

GÖREVDEN ALINDI

Ancak Cronembold'un paylaşımı Paraguay parlamentosu tarafından 'hakaret' olarak değerlendirildi. Büyükelçi, Paraguay tarafından istenmeyen kişi ilan edildi. Bolivya Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu paylaşım nedeniyle Cronembold'u görevinden aldığını duyurdu. Açıklamada "Bilgiyi aldıktan ve koşulları değerlendirdikten sonra Büyükelçi Cronembold, 1 Kasım 2021'den itibaren görevinden alındı" ifadelerine yer verildi. Bolivyalı yetkililer videonun, iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi. 

Cronembold ise Twitter üzerinden yanlış anlaşılma nedeniyle özür diledi. (DIŞ HABERLER)