Papa Francis, 'tarihi ziyaret' için Bağdat'a ulaştı

Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francis, üç günlük tarihi ziyareti için Irak'ın başkenti Bağdat'ta gitti. Sabah saatlerinde Roma'dan yola çıkan Papa Francis ile 75 basın mensubunu taşıyan uçak, Bağdat'a ulaştı.

Papa Francis'i kırmızı halı töreniyle Irak Başbakanı Mustafa Kazımi karşıladı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francis, tarihi ziyareti için Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Papa Francis ile beraber 75 basın mensubunu taşıyan uçak, sabah saatlerinde Roma'dan ayrılmıştı. Ziyaretinden günler önce bir dizi roket saldırısının düzenlendiği Irak'ta hükümetin, Papa'nın güvenliğini sağlamak için binlerce ek personeli görevlendirdiği kaydedildi. 5-8 Mart tarihilerindeki ziyaretin sloganı, İncil'den alıntıyla "Hepiniz kardeşsiniz" olarak belirlendi.

Uçağa binmeden önce gazetecilerle konuşan Papa, "Tekrar yolculuk yapmaktan mutluluk duyuyorum" dedi. Irak ziyareti, Papa Francis'in, 2013'te bu göreve gelmesinden bu yana 33'üncü, korona virüsü kısıtlamaları nedeniyle ise 15 aydır yaptığı ilk yurt dışı gezisi olacak. Papa'nın Irak'ta Bağdat, Necef, Ur Ovası, Erbil, Musul ve Karakuş'u ziyaret etmesi planlanıyor.

PAPA-SİSTANİ GÖRÜŞMESİ

Papa'nın gezisi, bugün başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı ve Cumhurbaşkanı'nın da aralarında bulunduğu yetkililerle görüşmelerle başlayacak.
Ardından, 2010'da IŞİD saldırısında 48 kişinin öldüğü Sayidat El Nejat Katedrali'nde Hıristiyan dini lideriyle bir araya gelecek. Papa, cumartesi günü ise Necef'e geçerek Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile görüşecek. 90 yaşındaki Sistani ile 84 yaşındaki Papa'nın görüşmesi resmi programda yarım saat kadar öngörülüyor.

IKBY YÖNETİMİYLE BİR ARAYA GELECEK

Pazar günü ise Papa Erbil'e geçerek Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yönetimiyle bir araya gelecek. Ardından Musul'da 2014-2017 arasında çeşitli saldırılarda yıkılan kiliselerin yer aldığı, "4 Kilise Meydanı"nda savaş mağdurları için dua edecek. Papa Musul'un ardından, Irak'ta Hıristiyan nüfus oranı en yüksek olan ve 2014'te IŞİD tarafından yaklaşık iki yıl boyunca işgal edilen Karakuş kentine gidecek. Karakuş'ta IŞİD tarafından tahrip edildikten sonra onarılan El Tahira Katedrali'ni ziyaret edecek.

SAĞLIK TEDBİRLERİ ÖN PLANDA

Papa'nın Irak'ta katılacağı etkinliklerde salgın önlemlerine dikkat edileceği, katılımcı sayısının düşük tutulacağı belirtilirken, uzmanlar Papa'nın geçeceği caddelerde kalabalıkların toplanması gibi olası durumlarda tedbirleri kontrol etmenin güçleşeceğine dikkat çekiyor. Papa İtalya-Irak uçuşlarını İtalyan havayolu şirketi Alitalia'yla, Irak içindeki uçuşlarını ise Irak Havayolları ve Irak'a ait helikopterle yapacak. Papa'nın karayoluyla yapacağı transferlerde ise zırhlı araç kullanması bekleniyor. 

VATİKAN BÜYÜKELÇİSİ GÖKTAŞ: ZİYARET İLKLERE SAHNE OLACAK

Ziyaret öncesi AA'ya konuşan Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Papa Francis'in Irak ziyaretinin 'bölgenin istikrarına olumlu katkı sağlayabileceğini, böyle bir durumun Türkiye’yi memnun edeceğini' söyledi. "Papa Franciscus'un, tüm zorluklara rağmen Irak’ın davetine icabet etmesi, bu ziyarete ne denli önem verildiğini gösteriyor. Bu ziyaret, Papa’nın son derece kararlı ve ısrarlı olması sayesinde gerçekleşiyor" diyen Göktaş, Papa'nın ziyaretinin pek çok açıdan ilklere sahne olacağını aktardı. 

Göktaş, Papa'nın ilk kez Şiilerin önemli ruhani lideriyle görüşeceğini belirterek, şöyle devam etti: "Papa ve Ayetullah Es-Sistani’nin Necef'teki buluşmaları, genelde İslam ve Katoliklik, özelde de Şiiler ile Katolikler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından tarihi bir önem taşıyor." (BBC Türkçe/AA)

 

Etiketler Irak papa bağdat