Papa Francis, tarihi Irak ziyaretini tamamladı

Irak'a tarihi bir ziyaret düzenleyen Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, Vatikan'a doğru yola çıktı. Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in eşlik ettiği Papa, "Irak, kalbimde her zaman benimle kalacak" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, tarihi Irak ziyaretini tamamladı. Uluslararası Bağdat Havalimanı’nda Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in eşlik ettiği Papa, "Irak, kalbimde her zaman benimle kalacak" diyerek Vatikan'a doğru yola çıktı. 5 Mart'ta Irak'a giden Papa Francis başkent Bağdat'ın yanı sıra, Necef, Nasiriye, Erbil ve Musul kentlerini de ziyaret etti.

SİSTANİ İLE 'BİRLİK' MESAJI

Papa, Necef'te Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile evinde bir araya gelmişti. Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Şii liderin "Dini ve ruhani liderlik trajedileri durdurmada büyük rol oynamalı ve ilgili tarafları, akıl ile anlayışı hakim kılmaya ve savaş dilini silmeye teşvik etmelidir" dediği aktarıldı. 

MÜSLÜMAN, HIRİSTİYAN, EZİDİ LİDERLERLE DUA ETTİ

Sistani ile görüşmesinin ardından, Irak'ın Zikar vilayetindeki antik Ur kentine giden Papa Francis, "Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz. Barışçıl yaşamı inşa etmeden ve birbirimize destek çıkmadan barış gelmez" ifadelerini kullanmış, Müslüman, Hıristiyan ve Ezidi liderlerle birlikte dua etmişti. Papa, "Özellikle Ezidi toplumuna değinmek istiyorum. Çok sayıda erkeğin yasını tuttular, binlerce kadın ve çocuğun kaçırılmasına, köle olarak satılmasına, fiziksel şiddete maruz kalmasına ve din değiştirmeye zorlanmasına tanıklık ettiler" demişti. 

'UZUN ZAMANDIR ZİYARET ETMEK İSTİYORDUM'

Daha sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'e giden Papa, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşmeler gerçekleştirdi. Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada Papa Francis'in, "Kürdistan Bölgesi'ni uzun zamandır ziyaret etmek istiyordum. Kürdistan'da özgürlük var" dediği aktarıldı. 

IŞİD'E ATIFTA BULUNDU

Papa Erbil'den helikopterle, 2014'te IŞİD'in en büyük yıkıma yol açtığı yerlerden biri olan Musul’a geçti. Musul'un eski kentindeki yıkıntıların arasında yaptığı konuşmada IŞİD'e açık bir atıfta bulunan Papa Francis, "Umut hiçbir zaman Tanrı'nın adını yıkım yapmak için alçaltanların döktüğü kanla susturulamayacak" diye konuştu. Papa Francis'in Musul'daki duasını, IŞİD'in soykırımına uğrayan Ezidilerin önde gelen liderleri de Şengal'den gelerek izledi. Katolik lider Musul ziyaretinin devamında, Karakuş'ta bulunan, Irak'ın en büyük kilisesi olan ve IŞİD tarafından tahrip edilen Tahira el Kubra Kilisesi’ni de ziyaret etti.

'SALÂM, SALÂM, SALÂM'

Papa'nın Erbil’e dönerek Franso Heriri Stadyumu'nda düzenlediği ayine binlerce kişi katıldı. Ayinde barış, birliktelik ve kardeşlik mesajları veren Papa Francis, burada konuşmasını, "Salâm, salâm, salâm (barış, barış, barış)" diyerek sonlandırdı. (DIŞ HABERLER)