Papa Francis, Irak'ta Şii lider Sistani'yle görüştü

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Irak'ta Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile görüştü. Vatikan'dan "Papa, dini topluluklar arasında iş birliği ve dostluğun önemine dikkat çekti" açıklaması geldi. Sistani ise, "Dini ve ruhani liderlik trajedileri durdurmada büyük rol oynamalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ı ziyaret eden Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile Necef'te bir araya geldi. Sistani'yi evinde ziyaret eden Papa Francis, yaklaşık 45 dakikalık görüşmenin ardından Ur kentine gitti.

'DİNİ LİDERLER SAVAŞ DİLİNİ SİLMEYE TEŞVİK ETMELİ'

Vatikan'dan yapılan açıklamada, "Papa, dini topluluklar arasında iş birliği ve dostluğun önemine dikkat çekerken, Irak ve bölgenin iyiliği için karşılıklı saygı ve diyalog geliştirmenin öneminin de altını çizdi" ifadelerine yer verildi. Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada ise, Şii liderin "Dini ve ruhani liderlik trajedileri durdurmada büyük rol oynamalı ve ilgili tarafları, akıl ile anlayışı hakim kılmaya ve savaş dilini silmeye teşvik etmelidir" dediği aktarıldı. Reuters ajansı, nadiren kamuoyu önüne çıkan Sistani'nin 'Iraklı yetkililerin bulunmaması şartıyla' Papa ile görüşmeyi kabul ettiğini kaydetti.

'DİN VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNMALIYIZ'

Sistani ile görüşmesinin ardından, Irak'ın Zikar vilayetindeki antik Ur kentine giden Papa Francis, birlik ve beraberlik mesajı verdi. "Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz. Barışçıl yaşamı inşa etmeden ve birbirimize destek çıkmadan barış gelmez" diyen Papa, Irak’taki terör saldırılarına da değindi: “Terör, dini kullanıyor. Biz de, dinin bir kılıf olarak kullanılmasına izin vermemeliyiz. Terör, tarihin bir parçası olan Irak’a da saldırdı. Din ve fikir çeşitliliğini, özgürlüğünü savunmalıyız.”

Korona virüsü salgınına da konuşmasında yer veren Papa Francis, virüsün dayanışmayla ve mesafe kuralına uyarak yenilebileceğini vurguladı. 

Papa, dün başkent Bağdat'ta Başbakan Mustafa Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüştü. Katoliklerin ruhani lideri, Bağdat'ta 2010 yılında düzenlenen saldırıda 52 kişinin öldüğü Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ni de ziyaret etmişti. (DIŞ HABERLER/AA)