Papa 2. Jean Paul'a suikast girişiminin 40. yılında savcı konuştu: Ağca'nın yanında Oral Çelik de vardı

Papa 2. Jean Paul'a suikast girişiminin ilk savcısı Ilario Martella, olay anında meydanda Oral Çelik'in de olduğunu ileri sürdü.

Papa, Mehmet Ali Ağca'yı affetmişti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mehmet Ali Ağca'nın 13 Mayıs 1981'de Vatikan'da Papa 2. Jean Paul'a düzenlediği suikast girişiminin 40. yılında soruşturmayı yürüten ilk savcı Ilario Martella ve Papa'nın fotoğrafçısı Arturo Mari, DW Türkçe'den Esma Çakır'a konuştu. 

Vatikan'ın San Pietro Meydanı'nda, 17.20'de Mehmet Ali Ağca, Katolik Kilisesi'nin 264'üncü lideri Jean Paul geleneksel halkla buluşmasını gerçekleştirirken silahıyla ateş açtı. Jean Paul, biri vücuduna biri parmağına isabet eden iki kurşunla yaralandı. O sırada 60 yaşında olan Papa, 5,5 saat süren kritik bir operasyonun ardından hayata döndürüldü.

Papa 2. Jean Paul'ün 27 yıllık görev süresi boyunca fotoğrafçılığını yapan Arturo Mari (81), suikast girişimi sırasında onun yanındaydı. Mari'nin, tetiği çekerken Ağca'nın kolu ve tabancasının göründüğü, Papa'nın cipe yığıldığı anları belgeleyen fotoğrafları tarihe geçti. Mari, ateş edenlerin birden fazla olduğu yönündeki iddiaları destekleyerek bu kişinin Oral Çelik olduğunu söyledi. Mari, "'İki kurşun ateşlendi' deniyor, ama asıl ateşlenen dörttü. Çünkü değişik açılardan geliyorlar, ki bu da başka bir kişinin daha ateş ettiğine işaret. O gün Papa'yla birlikte iki ABD'li kadın da yaralandı ve onlara isabet eden kurşunlardan biri Papa’nın işaret parmağından seken kurşun, diğeri ise Ağca'nın bulunduğu yerin karşısından ateşlenendi" dedi.

Oral Çelik.

Ağca'nın Papa'ya suikast girişimini soruşturan ilk savcı olan Ilario Martella da meydanda Ağca'nın tek başına olmadığını, bazı deliller ışığında bu kişinin Oral Çelik olduğunu savundu. Savcı, yıllar geçtiği için bu olayın aydınlatılmasında artık zorluk yaşanabileceğini, ancak bunun tek bir yolu olduğunu belirterek "Ağca'nın vicdanı konuşmalı" dedi.

Papa'ya yakın isimlerden Polonya asıllı Gianfranco Svidercoschi de Papa'nın kendisini öldürme girişiminin ardında Sovyetler Birliği'nin olduğunu düşündüğünü anlattı. 

Fransa'da başka suçtan hapis yattıktan sonra İtalya'ya iade edilerek yargılanan Oral Çelik, delil yetersizliğinden beraat etmişti. Gazeteci-yazar Abdi İpekçi suikastı hükümlüsü olan ve Papa 2. Jean Paul'a suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın 30 yıllık cezaevi hayatı İtalya'dan Türkiye'ye iade edilmesinin ardından 11 Aralık 2018'de sona ermişti. 

SÖYLEŞİLERİN TAMAMI