Papa 16'ncı Benedictus için Vatikan'da cenaze töreni düzenleniyor

95 yaşında hayatını kaybeden Benedictus için Vatikan'da cenaze töreni düzenlendi. San Pietro Meydanı’nda düzenlenen cenaze törenini binlerce kişi izledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Papa 16'ncı Benedictus, Vatikan’da tarihi bir cenazeyle defnediliyor. 31 Aralık’ta, 95 yaşında hayatını kaybeden Benedictus için San Pietro Meydanı’nda düzenlenen cenaze törenini halefi şimdiki Papa Francesco yönetti.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığına göre, 16'ncı Benedictus’un yüz yıllardır istifa eden ilk papa olması nedeniyle bugünkü cenaze töreninde de modern zamanlarda ilk kez görevdeki bir papa selefinin cenaze merasimine liderlik etmiş oldu. Töreni meydanda toplanan on binlerce kişi izledi. Geçmişte papaların cenazelerine dünya çapından onlarca devlet lideri davet edilse de 16'ncı Benedictus papalık makamından ayrıldıktan sonra hayatını kaybettiği için nispeten daha sade bir törenle uğurlandı.

DEVLET LİDERLERİ DE TÖRENE KATILDI

Cenazeye yalnızca Vatikan’ın içinde yer aldığı İtalya ile eski papanın memleketi Almanya’dan heyetler resmi olarak davet edildi. Öte yandan İspanya Kraliçesi Sofia, Belçika Kralı Philippe ve Kraliçesi Mathilde ile Macaristan, Polonya, Portekiz, Slovenya gibi ülkelerden devlet liderleri de özel sıfatla törene katıldı.

İÇ İÇE 3 AYRI TABUTA KONULACAK

Eski Papa’nın naaşı tören sonrası Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nın alt katındaki mezar odalarından birine gömülecek. Naaş, geleneklere göre özel şerit ve mühürlerle kapatılacak olan iç içe 3 ayrı tabuta konulacak. Tabuta, 16'ncı Benedictus döneminde basılan para ve madalyalar, eski papanın palyumları ve hayatını anlatan bir metin de yerleştirilecek.

Benedictus’un naaşı geçen pazartesi gününden bugünkü cenazeye kadar bazilikada ziyarete açılmıştı. Vatikan’ın açıklamasına göre 3 gün içinde eski papayı katafalkta yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti.

2005’te 78 yaşındayken papalığa seçilen Benedictus, 2013’te ilerleyen yaşı nedeniyle yönetim kapasitesinin düştüğü gerekçesiyle istifa kararı almıştı. Bu kararla, papaların ölene kadar görevde kalma geleneğini 600 yıldır bozan ilk kişi olarak tarihe geçmişti. 16'ncı Benedictus bu nedenle, geleneklere bağlı, katı bir muhafazakar lider olsa da Katolik Kilisesi’nde devrim yapan bir isim olarak da anılıyor.

KATOLİK KİLİSESİ'NDE 'İKİ PAPA' ALGISI

16'ncı Benedictus’un istifası sonrası da Vatikan’da yaşamayı ve papalara özel beyaz renklerde giyinmeyi tercih etmesi nedeniyle son yıllarda Katolik Kilisesi’nde olağanüstü bir dönem yaşanmıştı. Bir manastıra çekilen eski papa genel olarak sessiz kalsa da dönem dönem yaptığı çıkışlarla kilise yönetiminde bir 'çift başlılık' görüntüsü oluşmasına da neden olmuştu.

Avrupa dışından seçilen nadir papalardan olan Arjantinli Papa Francesco 2013’te göreve geldikten sonra attığı bazı adımlarla kilise içindeki muhafazakar kanadın tepkisiyle karşılaşmış, bu kesim kendisine emekli Papa 16'ncı Benedictus’u referans almayı sürdürmüştü.

Yeni Papa’nın ayinlerin Latince yapılmasına karşı adımları ve Amazonlarda rahiplere bekarlık şartının kaldırılmasını tartışmaya açması muhafazakar kanadın en net tepki verdiği girişimlerdendi. 16'ncı Benedictus da şahsen bu meselelere müdahil olarak "İki papa" algısını güçlendirmişti. 

16'ncı Benedictus’a en yakın isimlerden şahsi sekreteri Monsenyör Georg Ganswein hafta başında Almanya’da yayımlanan Tagespost gazetesine yaptığı açıklamada, Papa Francesco’nun Latince ayinlere kısıtlama getirme kararının emekli papanın ‘kalbini kırdığını’ söyledi. (DIŞ HABERLER)