Pantone'den yeni renk: Regl kırmızısı

Dünyanın en büyük renk kataloğu Pantone, kadınların regl dönemleri nedeniyle ayrımcılık görmesine savaş açtı. Yeni başlatılan kampanya kapsamında, kataloğa yeni bir renk eklendi: Regl Kırmızısı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Pantone renk kataloğu, kadınların regl dönemleri nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakılmasına karşı bir kampanya başlattı. Bu amaçla, tasarım dünyasında standart olarak kabul edilen Pantone renk kataloğuna yeni bir renk eklendi: Regl Kırmızısı.

'AKTİF VE MACERACI BİR KIRMIZI'

Pantone Renk Enstitüsü'nün İsveç merkezli kadın ürünleri firması Intimina ile ortak kampanyasında, reglnin 'utanç verici' bir şey olmadığı vurgulanıyor. Enstitü, adet döneminden esinlenerek yaratılan ve 'Regl (Period)' adı verilen yeni rengin 'aktif ve maceracı bir kırmızı tonuna sahip olduğunu' belirtti. Intimina ise yeni rengi, 'düzenli bir akışı temsil eden orijinal bir kırmızı tonu' olarak tanımladı.

Pantone'nin açıklamasında, bu rengin 'regl olan insanları kendilerinden gurur duymaları, regl hakkında cinsiyetten bağımsız olarak daha özgürce konuşabilmeleri için cesaretlendirmesinin umulduğu' belirtildi. 

'REGL YÜZÜNDEN OKUL BIRAKMAK ZORUNDA KALAN KADINLAR VAR'

Intimina'nın kampanya için işbirliği yaptığı, yoksul ülkelerdeki kadınlar için yardım toplayan ActionAid isimli kurumun yöneticilerinden Jillian Popkins ise "Bugün milyonlarca kadın, adetle bağlantılı olarak ayrımcılığa uğruyor. Birçok kız çocuk okulun önemli gününü kaçırıyor, hatta bazen okulu tamamen bırakıyor. Bu kadar çok kadının hayat boyu yoksulluk çekmesinin sebeplerinden biri de bu. Regle dair damgalama olmazsa, çok daha fazla kadın yoksulluktan kurtulabilir. Bu önemli kampanya, bunund eğişmesine yardımcı olacak" dedi.

Pantone, tasarım ve yayın dünyasında karmaşa yaşanmasını engelleyen bir renk kataloğu. 1963'te ABD'de kurulan enstitü, 2 bin 625 renkle dünyanın en büyük renk kataloğuna sahip. Pantone her sene 'yılın rengini' de seçiyor. 2020'nin rengi, korona virüsü salgınından önce yapılan açıklamayla 'klasik mavi' seçilmişti. (DIŞ HABERLER)