Pandemide çocuklar internetsiz kaldı, Evrensel Hizmet Fonu’nun yarısı genel bütçeye gitti

Pandemide internete erişemeyen öğrenciler eğitimden uzak kaldı. Ulaştırma Bakanlığı’nın, köylere internet götürmeyi de içeren fonda toplanan 7 milyar TL’yi hizmet için kullanmadığı tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Telekom’un 2005 yılında özelleştirilmesinin ardından kırsal bölgelerde yaşayanlara sunulacak internet ve elektronik haberleşme hizmetlerinde kamu yatırımlarının devam ettirilebilmesi amacıyla ‘Evrensel Hizmet Fonu’ oluşturuldu. GSM operatörlerinin her yıl gelirlerinin bir kısmını aktardığı fon kapsamında 15 yılda toplam 13 milyar 246 milyon 685 bin 917 TL toplandı.

Sayıştay'ın 2020 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı raporunda, ‘Evrensel Hizmet Fonu’ kapsamında toplanan 13 milyar 246 milyon 685 bin 917 TL’nin yarısından fazlasının teknolojik altyapıyı oluşturacak hizmetler kapsamında kullanılmadığı tespit edildi.

Pandemi döneminde uzaktan eğitim sürecinde on binlerce öğrenci internet alt yapısı olmaması nedeniyle eğitimden uzak kalmış, fon kapsamında toplanan paranın kırsal bölgelerdeki alt yapıların iyileştirilmesi için kullanılması talep edilmişti. Sayıştay’ın tespitine göre bakanlık fon kapsamında toplanan paranın 6 milyar 149 milyon 789 bin 645 TL’sini evrensel hizmetlerin sunumunda kullandı, geriye kalan 7 milyar 96 milyon 896 bin 272 lira ise genel bütçeye geçti.



GENEL BÜTÇE FİNANSMANINDA KULLANILDIĞI SONUCUNA VARILDI

Sayıştay raporunda bu tespit, “Kanun kapsamında toplanan gelirlerin ancak yarısına yakın bir kısmının Kanun kapsamındaki hizmetlerin yerine getirilmesinde kullanılmış olması, anılan Kanun kapsamında tahsil edilen evrensel hizmet gelirlerinin genel bütçe giderlerinin finansmanında kullanıldığı sonucunu ortaya koymaktadır. Bu durum, Kanun’un yukarıda yer verilen amacına uygun düşmemektedir” şeklinde yer aldı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE KULLANILMAYAN TUTAR 1,5 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE

Pandemi döneminde uzaktan eğitim sürecinde kırsal bölgelerde yaşayan on binlerce öğrenci internet altyapısı olmaması nedeniyle eğitimden uzak kaldı. Kırsal bölgelere internet altyapısının da sağlanmasını amaçlayan Evrensel Hizmet Fonu kapsamında pandeminin yaşandığı 2019 ve 2020 yıllarında 3 milyar 596 milyon 174 bin 441 TL toplandı. Öğrenciler uzaktan eğitime ulaşamazken bu amaçla da toplanan paranın 1 milyar 523 milyon 425 bin 386 liralık tutarı da kullanılmadı.

Bakanlığın 15 yılda fonda toplanan paranın yarısından fazla kısmını evrensel hizmet kapsamında kullanmadığını belirleyen Sayıştay, bakanlığın hizmet kapasitelerinin arttırılması suretiyle evrensel hizmetlerin sunumunda kullanması gerektiğini vurguladı.