Pandemide 250 bin hanenin elektriğini kesen Limak Elektrik'te Bursaspor’un 3 milyonluk borcu masada

Bursaspor’un borcu nedeniyle stadyumunun elektriği kesilmesi yine gündem oldu. Peki alacaklı kim? Limak Elektrik, yani Nihat Özdemir… Kulüp başkanı TFF başkanıyla konuşup sorunun çözüldüğünü duyurmuştu. Peki kiminle? Nihat Özdemir’le… Durum böyleyken pandemi sürecinde Bursa’da 250 bin abonenin elektriğini kesen Limak Elektrik'in alacaklı olduğu 3 milyonluk fatura ne olacak?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanı, Limak Elektrik’in sahibi ve Bursaspor’un elektrik borcunun alacaklısı olan Nihat Özdemir Bursaspor’u affetti ve Ümraniyespor ile olan maç gününde oynandı. Özdemir istemeseydi, Bursa stadyumuna elektrik verilmeyecek, maç ertelenecek ve onun belirlediği bir tarihte oynanacaktı.

Nihat Özdemir sadece Bursaspor’a değil, şehrin bütününe elektrik veriyor. Hatta Güney Marmara’nın tamamına, Çanakkale’ye, Balıkesir’e ve Yalova’ya da… Dolayısıyla Bursaspor’un 1. Lig’deki rakipleri olan Bandırmaspor’a ve Balıkesirspor’a da…

Bursaspor’un elektriği ilk kez gündemde değil. Haziran 2019’da, Ali Ay’ın başkanlığı döneminde, 6 faturayı kapsayan ve 1 milyon 543 bin TL’ye ulaşan borç sebebiyle stadyumun, Özlüce’deki profesyonel takım tesislerinin ve Vakıfköy’deki alt yapı tesislerinin elektriği kesilmişti. Bir hafta sonra olağanüstü kongreyle göreve gelen Mesut Mestan’ın borcu üstleneceğini söylenmişti. Ancak bugün borç tutarı 51 faturayı ve 3 milyon TL’yi aştı. Artık Erkan Kamat’ın yönettiği kulübün elektrik borcunun yanı sıra, su, doğalgaz, SGK, vergi ve maaş borçları da bulunuyor. Bursa basınının manşetine taşıdığı gibi, ‘ne gelen ödüyor ne giden ödüyor’.

Öte yandan Bursa’da 22 bin 650 hanenin elektriği borcundan dolayı kesik ve aynı kolaylık vatandaşlara gösterilmiyor. CHP Milletvekili Erkan Aydın’ın sorusuna cevap veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den alınan bilgiye göre, 123 bin 558 abonenin toplamda 21 milyon TL elektrik borcu bulunuyor. CHP Milletvekili Yüksel Özkan’ın Meclis'te de söylediği iddiasına göre ise bazı evlerde tebligatsız kesintiler yapılıyor.

'250 BİN ABONENİN ELEKTRİĞİNİ KESEN ŞİRKET…'

Bursaspor’un elektrik borcuyla imtihanı diğer muhalefet partilerinin de gündeminde… İYİ Parti, Demokrat Parti (DP), Gelecek Partisi, Saadet Partisi (SAADET), Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Demokrasi ve Atılım Partisi'nin (DEVA) il başkaları duruma şöyle tepki gösteriyor;

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu: Pandemi sürecinde Bursa’da 250 bin abonenin elektriğini kesen şirket, bugün de Timsah Arena’nın elektriğini kesti. Yapmayın dediğimiz halde 750 milyon TL harcayarak hala kafası ve yüzde 20 imalatı eksik stadı dere yatağına kondurdunuz, üstüne elektriksiz bıraktınız!

DP Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan: Şehrin en değerli markası olan Bursaspor’un elektriğinin kesildiğini büyük bir üzüntü ile öğrendik. Bu utanç tablosunu ortadan kaldırın

Gelecek Parti Bursa İl Başkanı Alparslan Yıldız: Şehrimizin tek takımı olan Bursaspor’umuzun son çırpınışlarına sessiz kalanlara Osmanlı tokadı gibi inmiştir bu hadise!

SAADET Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca: Var olmaya çalışan Bursaspor’a indirilen bu darbe hoş olmadı.

BBP Bursa İl Başkanı Salih Uçak: Devlet özelleştirme yaparken kamu kurumlarını düşünerek hassas davranmalıydı. Bursaspor’un ödenemeyen faturaları ağır pandemi şartları altında sıkıntı yaratır.

DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı: Bursaspor’a emrivaki yapılan bu işlemi doğru bulmuyoruz.

DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgör: Şehrin dinamikleri harekete geçmelidir. Bir üst lig için varını yoğunu harcayan futbolcu kardeşlerimiz yalnız bırakılmamalı.

 ‘BURSASPOR ÜÇ SENEDİR KURUŞ BORÇ ÖDEMEMİŞ’

Kulübün 2018’in Aralık ayından beridir biriktiği söylenen borcunun nasıl oluştuğu da ayrı bir tartışma konusu… Kimine göre, zor şartlarda elini taşın altına koyan mevcut başkan Erkan Kamat’ın suçu yok. Zira o, Mesut Mestan döneminde büyüyen sorunu Nihat Özdemir’le ikili ilişkileri sayesinde çözdü. Kimine göre ise borcun 3 milyon TL’ye çıkmasına ve Limak Elektrik’in alacağı tahsili için kulübe ulaşamadığı yönündeki haberlere bakılırsa, o da üstüne düşeni yapamadı.

Başkan Kamat’a önceki dönemlerde de Bursaspor başkanlarının Nihat Özdemir’le konuşup sorunu çözdüğüne ilişkin medyaya yansıyan haberleri sorduk. Bursaspor Özdemir’e borcunun bir kısmını ödedi mi, ödeme ertelendi mi, yapılandırıldı mı? Anlaşma kağıda döküldü mü?

Kamat, “Yapılandırma yaptık. Ay ve Mestan o zamandan beri hiç borç ödememişler. Yapılandırma da yok. Pazarlık bile etmemişler. Konu bu. Çarşamba günü elektriğimiz kesilmişti ama perşembe açıldı. Işıklar açılmış. Elektrik verilmiş. Artık bunları sormanıza gerek yok. Haftaya toplantım var, her şeyi açıklayacağım" dedi.

FUTBOLCULARA BORÇ ELEKTRİK BORCUNUN 10 KATI

Peki bir yanda birikmiş borçlar, bir yanda da büyük hedefler varken taraftarın tepkisi ne olacak? Türkiye Spor Yazarları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Ali Ekmekçi’ye göre onlar da durumu kabullenmişe benziyorlar; “Nihat Özdemir’in TFF başkanlığı döneminde Bursaspor’un her başkanı kendisiyle temas kurup bir şekilde borcun ötelenmesi için ricacı oldu. Bugün bireysel aboneliklerde bile ödeme geciktirilince elektrik kesintisine giden bir kurum Bursaspor’a fazla tolerans gösterdi. Kulübün ciddi bir taraftar kitlesi var. Onlarla karşı karşıya gelmek istememiş olabilir. Böyle büyük bir borç üç günde birikmez ama elektrik fiyatlandırması, faizler de bu miktarı getirmiş olabilir.

Haber kaynaklarımdan öğrendiğim kadarıyla önceki başkanlar döneminde taksitlendirme yapılmıştı. Ama anlaşma kâğıda dökülmediyse, Erkan Kamat ‘taksitlendirme yok’ demiş olabilir.

Erkan bey kulübü geçen yıldan da zor zamanda devraldı. Genç oyunculara ağırlık vereceğini söyleşmişti. Bu konuda popülist davranmadı. Bursaspor camiası da geçen sezonki gibi ‘kesin ilk ikiye gireriz’ gözüyle bakmıyor. Limak bu kötü bilançonun önemli parçalarından biri ama bunun üç katı, kimine göre 10 katı kadar eski futbolculara, hem de Euro cinsinden borçlar var. Elektrikler geldiğine göre belli ki bir anlaşma olmuş belli ki ama ben bir para ödendiğini yine de düşünmüyorum."