Vakıf kiracısı esnaf destek beklerken icra tehlikesiyle baş başa kaldı

Bursa’da vakıf kiracısı olan kafe ve restoran işletmecileri, kira borçlarını ödemekte zorlanıyor. Esnaf pandemi nedeniyle destek beklerken zam ve icra takibiyle karşı karşıya kaldı.

Bursa'da Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait iş yerlerinin olduğu bir çarşı
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Pandemide uzun süre kapalı kalan kafe ve restoran işletmecilerinin yaşadığı sıkıntılar, haziran ayında açılmalarına rağmen bitmedi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı kafe ve restoran işletmecileri, kiralarını ödeyemedikleri için haciz tehdidiyle karşı karşıya kaldı. 

‘İCRA TAKİBİ BAŞLATILDI’

Bursa’da 2 binden fazla Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı esnaf kiracısı bulunuyor. Belediyeler, kiracı işletmelerinden kapalı kaldıkları süre boyunca kira almazken, vakıf kiracısı esnaf için durum öyle olmadı. Üstelik uzun süreli sözleşmesi olan işletmelere yıllık zam uygulaması pandemide de aynı şekilde uygulandı. Bursa’nın tarihi mekanlarından olan Mahfel Çay Bahçesi’nin işletmecisi Erman Kızılyel, kirasını ödeyemediği için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından icra takibi başlatıldığını anlattı. Pandemi içinde kiraya iki defa zam yapıldığını, şu anda kirasının aylık 193 bin 236 TL olduğunu söyleyen Kızılyel, “Genelge kapsamında bütün yasaklarda kapalı kaldık. 2020’de yaklaşık 4 ay açık kaldık. 2021’de mart ayında bir açılış yaptık. Haziran’dan itibaren açığız. Diğer aylarda hep kapalıydık” dedi.

‘GAYRİMENKULLERİMİZİ SATARAK KİRAYI ÖDEMEYE ÇALIŞIYORUZ’

14 aylık kira borcunun biriktiğini belirten Kızılyel, “Pandemi boyunca kirayı ödeyemedik. Haziran ve temmuzu ödeyebildik ama

Erman Kızılyel

kazanarak değil, dışarıdan gayrimenkullerimizi satarak kirayı ödemeye çalışıyoruz. Kafe restoran işi yapanların tamamı kira borçlarını ödemekte zorlanıyor” diye konuştu. Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Burfaş’a ait yerlerdeki işletmecilerden pandemide kira alınmadığını ifade eden Kızılyel, süreci şöyle anlattı: “Vakıflar kiralarını istedi. Ödeyemeyince faiz uyguladılar. İtirazlarda bulunduk. Zorunlu arabuluculuk hizmeti istedik. Vakıflar hiçbir şekilde olumlu yaklaşmadı. Ankara’ya da gittik. Yetkililerle de görüştük. Emsalleri de gösterdik. ‘Yapacak bir şey yok. Devleti zarara uğratamayız. Bu kiraları ödeyeceksiniz’ dediler. Vatandaşın zararı önemli değil. Devlet, sosyal devlet anlayışı gereği vatandaşını ve esnafını korumakla mükelleftir.”

DAVA AÇTI, VAKIFLAR İCRA TAKİBİ BAŞLATTI

Kızılyel, kira sözleşmesinde salgın hastalık gibi mücbir sebeplerden dolayı kira alınmaması veya kira indirimi yapılması konusunda madde bulunmasına rağmen yetkililerin “Mahkeme yoluna gidin, davayla bunu çözebilirsiniz” dediklerini aktardı. Dava açılmasının ardından hemen icra takibi başlatıldığını kaydeden Kızılyel, “İcra takibini durdurduk. Yetkililer bilirkişi atayacaklar. Kira tespiti tekrar yapılacak. Nasıl sonuç çıkacağını bilmiyoruz. Görüştüğümüz avukatlar lehimize sonuçlanmasını beklediklerini söylüyorlar” dedi.  Devlet desteklerinin hiçbirinden yararlanmadığını belirten Kızılyel, şöyle konuştu: “Gelir kaybı yardımını, ciromuz yüksek diye alamadık. Diğer yardımları şirket olduğumuz için alamadık. Biz devletten tek bir kuruş yardım alamadık. Aslında çok kolay. Sayın Cumhurbaşkanımızın iki cümlesine bakar. ‘Vakıf kiracılarından pandemide kira alınmasın. Açık olan dönemden de yüzde elli alınsın’ demesi yeterli olur. Esnafların ciddi anlamda mağduriyeti söz konusu.” 

‘DELİKLİ BİR KURUŞ DAHİ VERİLMEDİ’

Bursa Kafe Restoran İşletmecileri Derneği Başkanı Şahin Sevinç, kafe ve restoran işletmecilerinin Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kapatıldığını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir kurum tarafından esnaf mağdur ediliyor. İcralık olmamak için arabasını satan işletmeciler var. Adı kafe, restoran ama şirket olduğu için devletimiz tarafından delikli bir kuruş dahi verilmedi” dedi. Sevinç, bir restoran sahibinin açtığı davayı emsal gösterdi. Bursa 4. Hukuk Dairesi, pandemi sürecinde iş kaybı yaşayan restoran sahibinin kirasının yarı oranında düşürülmesine karar verdi. 

‘ESNAFLAR, YERLERİ VAKIFLAR’A AİTSE ÇOK SIKINTI YAŞIYOR’

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak ise “Kamuda kirada olanların büyük çoğunluğu zam yapmadı.

Arif Tak

Ama Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bırakın kirayı indirmeyi normal şartlardaki gibi zam yaptı. Vakıflar’ın esnafa karşı tutumu hiç olumlu olmadı. Haksız bir uygulama yaptılar” diye konuştu. Vakıflar Genel Müdürü’nün esnafın yanında olduğuna dair söz verdiğini belirten Tak, “Buna rağmen esnafa engel oldular. Gıdayla uğraşan esnaflar, yerleri Vakıflar’a aitse çok sıkıntı yaşıyor. Hükümet bir çalışma yaptı ama yeterli değil. Özellikle kahvehaneler, düğün salonları, çay bahçeleri çok sıkıntı yaşıyor” ifadelerini kullandı.