'Pandemi sürecinde binlerce Roman çocuk eğitimden koptu'

Pandemi nedeniyle kapalı olan okullarda uzaktan eğitim devam ederken, Edirne’de yaşayan Roman çocuklar da internete erişim konusunda mağduriyet yaşıyor. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Kesermiş, “Romanların yaşadığı sosyal eşitsizliğin yanı sıra, pandemi sürecinde eğitimdeki eşitsizlik daha yakıcı bir şekilde yaşanmaktadır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı ve Dernek Sekreteri Gamze Kesermiş, çocuklarla beraber Edirne Kent Konseyi'nin toplantı salonunda basın açıklaması gerçekleştirdi. Roman çocukların ellerindeki dövizlerle ücretsiz internet istedikleri açıklamada Kesermiş, Resmi Gazete’de yayımlanan karar gereği, kablosuz, kablolu internet servis sağlayıcılığı hizmetlerinden alınan yüzde 7,5 oranındaki Özel İletişim Vergisi'nin yüzde 10’a çıkarılmasını eleştirdi.

Açıklanan oranın diğer ücret yansımaları ile yüzde 30'dan fazla olduğuna dikkat çeken Kesermiş, "Romanların yaşadığı sosyal eşitsizliğin yanı sıra, pandemi sürecinde eğitimdeki eşitsizlik daha yakıcı bir şekilde yaşanmaktadır. Uzaktan eğitimden yararlanamayan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu Roman grubundandır” diye konuştu.

'ROMAN ÇOCUKLARIN YOKSULLUKTAN ELEKTRİK VE İNTERNETLERİ KESİK'

Sayısız koşullara bağlı olanaksızlıkların yanında ekonomik yoksulluklarından dolayı Roman çocukların elektrik ve internetlerinin kesik olduğunu söyleyen Kesermiş, “Hatta yeterince beslenme olanakları olmayan çocuklar olduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. Sayıları yüz binleri bulan Roman öğrenciler çeşitli olanaksızlıklar nedeniyle eğitimden kopmuştur” ifadelerini kullandı.

'ROMAN VATANDAŞLAR KENDİ KADERLERİNE TERK EDİLMİŞLERDİR'

Pandemi süresince yoksul kesimdeki çocuklar için internetin ücretsiz olması gerekirken tam aksine yeni zamlarla tanıştırıldığını dile getiren Kesermiş, “Roman vatandaşlar kendi kaderlerine terk edilmişlerdir. Üzülerek ifade ediyoruz; eğitimde bir nesil kaybolmuştur. İnternet hizmetlerine gelen zam, yoksul öğrencilerin eğitimden kopmasını daha da kolaylaştıracaktır. Yapılan zamlar insafsızlık, vicdansızlıktır. Vebali bu zor günlerde eğitimdeki fırsat eşitsizliğini yaratanlarda olacaktır” şeklinde konuştu.