Palandöken Festivali başlıyor

Türkiye’nin ilk ve tek yapay buz parkındaki Palandöken Festivali, bugün başlıyor. Üç gün sürecek festival kapsamında buz tırmanışı ve dağ kayağı etkinlikleri düzenlenecek. Aynı zamanda karda bisiklet kullanma şansı da yakalayabileceğiniz festivale katılım ücretsiz...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Palandöken Kayak Merkezi, bugünden itibaren kış sporcularını ağırlıyor. Bu yıl ikinci kez düzenlenen ve üç gün boyunca birçok etkinliğin gerçekleştirileceği Palandöken Festivali hakkında Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Dağcılık ve Dağ Kaya Antrenörü, aynı zamanda Erzurum İl Temsilcisi Erdal Emeç ile konuştuk.

Festival, Türkiye’nin ilk ve tek buz parkının da olduğu Palandöken Kayak Merkezi’nde yapılıyor. Öncelikle buz parkı ve burada bir yıl içinde düzenlediğiniz faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

Palandöken buz parkımız, Erzurum Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Ejder 3200 Anonim Şirketi tarafından yönetilen etkinlik alanlarından bir tanesi. Buz parkı, bildiğiniz gibi geçen yıl hizmete açıldı. Türkiye’nin ilk ve tek yapay buz parkı, geçen yıldan daha da iyi şartlarda tüm tırmanıcılara hizmet verdi. Bu yıl antrenman, emniyet, eğitim ve hobi amaçlı tırmanışlar için gerekli tüm düzenlemeleri yaptık ve buz tırmanış meraklılarını sezon boyunca ağırlamaya devam edeceğiz. Ejder 3200 şirketinin federasyonumuzla birlikte imzalamış olduğu protokol neticesinde, pist ve arama kurtarma görevlilerine dağcılık eğitimleri verdik. Ayrıca hobi amaçlı tırmanıcılar için emniyetçi personel de yetiştirmiş olduk. Bu sayede turistik amaçlı Palandöken Kayak Merkezi’ne gelmiş olan tüm misafirlerimiz, gerekli sorumluk beyan belgelerini imzaladıktan sonra rahatlıkla tırmanışlarını yapabiliyor.

.

Bu sezon yenilikler oldu mu?

Bu yıl geçen yıldan farklı olarak spor kulüplerimize ve lisanslı sporcularımıza ücretsiz antrenman ve tırmanma fırsatı da tanımış olduk. Kulüplerinden getirmiş oldukları izin ve yeterlik belgeleri ile tüm lisanslı sporcularımız ücretsiz bir şekilde, diledikleri gibi tırmanma imkânına sahipler. Turistik ve grup hobi tırmanışlarında ise herkes, malzeme ve emniyetçi desteği ücretini ödeyerek duvarımızdan faydalanabiliyor.

.

Başka planlarınız var mı?

Önümüzdeki dönemlerde ilave platformlar yapmayı düşünüyoruz. Böylece buz tırmanış duvarımızı daha da geliştirip uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapacağız. Bu kapsamda Uluslararası Dağcılık Federasyonu yöneticileri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yapay buz parkının fikir ve yapım aşamasında birlikte çalıştığımız Mustafa Tekin ve Yıldırım Beyazıt Öztürk ile bu alanda tüm eğitim tırmanış faaliyetlerimiz, Ejder 3200 ile de verimli çalışmalarımız devam edecektir. TDF ile birlikte düzenlediğimiz yarışmalarımız da ilan ettiğimiz tarihlerde yapılacak. Ayrıca il ve bölge yarışmaları da planlarımız arasında yer alıyor.

.

Peki, gelelim Palandöken Festivali’ne… Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan festivalde bizi neler bekliyor?

16-18 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılacak olan buz festivalimizi, pandemi kuralları çerçevesinde düzenliyoruz. Sınırlı sayıda katılımcı ile yapacağımız festivalde buz tırmanışı, karda bisiklet ve dağ kayağı etkinliklerimiz olacak. Festivalimize katılım ücretsiz. Ancak katılımcıların www.ejder3200.com adresindeki katılım linkinden akredite olarak, akreditasyon kartları ile katılmaları gerekiyor. Her üç etkinlikte de herkesin kendi malzeme ve ekipmanlarını temin etmeleri gerekiyor.

Palandöken Buz Parkı’nın mimarları bir arada (soldan sağa): Erdal Emeç, Tunç Fındık, Serdar Kılıç, Yıldırım Beyazıt Öztürk, Mustafa Tekin

Malzeme konusunu biraz açabilir misiniz?

Farklı zorluk dereceleri içeren rotalarda uzman görevli tırmanıcılar eşliğinde yapılacak olan buz tırmanışı etkinliğinde, tırmanış ipi, teknik buz kramponu, teknik buz tırmanış kazması, emniyet kemeri, emniyet aleti, buz vidası, ekspres set, kask gerekli oluyor. Yine karda bisiklet etkinliğine katılacakların dağ bisikleti, kask, eldiven ve gözlüklerinin olması; dağ kayağı etkinliğinde yer almak isteyenlerin de dağ kayağı takımı (kayak, bağlama, bot, tırmanış deriş, baton), sırt çantası, güvenlik ekipmanları (DVA, Çığ Sondası, Kar küreği) ve bu sporlara uygun kıyafetler bulundurmaları zorunlu. Yarışmada dereceye giren sporculara Ejder 3200 tarafında sürpriz hediyeler verilecek. Şimdiden tüm katılımcılara keyifli zamanlar diliyorum.

.

Konaklama şartları ve diğer detaylar için: www.ejder3200.com