Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif kimdir?

Pakistan'da İmran Han hükümetini güvensizlik oylamasıyla düşüren parlamento, muhalefet lideri Şahbaz Şerif'i başbakan seçti.

Şahbaz Şerif (sağda) Erdoğan'la iyi ilişkileriyle hatırlanıyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan parlamentosunda bugün yapılan oylama sonucunda muhalefet lideri Şahbaz Şerif başbakan seçildi.

Başbakan İmran Han'ın parlamentoda güvensizlik oylamasıyla hükümetinin düşürülmesinin ardından bugün Pakistan parlamentosunda başbakan seçimi için oylama yapıldı. Şerif'in başbakan seçilebilmesi için milletvekillerinden çoğunluk sınırı olan 172 oya ulaşarak başbakan seçildiği açıklandı.

ŞAHBAZ ŞERİF KİMDİR?

Eski Pencap eyalet başbakanı ve ülkede muhalefetteki Müslüman Ligi-Navaz partisi lideri Şahbaz Şerif, 2017'de yolsuzluk suçundan siyaset yasağı getirilen eski başbakan Navaz Şerif'in kardeşi. 70 yaşındaki Şahbaz Şerif'in çelik firması ise ülkenin en büyük çelik şirketleri arasında yer alıyor. 2019 yılında kara para aklama gerekçesiyle bazı mal varlıklarına el konulan Şerif 2020 yılında tutuklanmış, bir süre cezaevinde kalan Şerif kefaletle serbest bırakılmıştı.

Şerif aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yakın ilişkileriyle de hatırlanıyor. 2018'de Türkiye ziyaretinde Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Erdoğan ve AK Parti, dünyanın kargaşa, huzursuzluk ve kaosla karşı karşıya olduğu bir dönemde, Türkiye'ye olağanüstü bir liderlik ve istikrar sağladı" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)