Pakistan'da 'Kuran'a saygısızlık ettiği' iddia edilen adam caminin önünde taşlanarak öldürüldü

Pakistan'da bekçi tarafından bir camide Kuran yakmakla suçlanan bir adam, taşlanarak öldürüldü. Adamın masum olduğunu söylemesine rağmen, olay yerine gelen polis öfkeli güruhu engelleyemedi.

Fotoğraf: Twitter
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'ın Pencap eyaletinde, Kuran-ı Kerim'e saygısızlık ettiği öne sürülen bir adam, köylüler tarafından taşlanarak öldürüldü. Olay yerine polisin gelmesine rağmen kurtarılamayan adamın bir ağaca asıldığı, üzerine tuğla ve taş atılarak öldürüldüğü belirtildi.

Olay, Pencap'ın Khanewal bölgesinde bir köyde meydana geldi. Yerel basındaki haberlere ve polis açıklamasına göre, köyün camisinin bekçisi akşam namazının hemen öncesinde içeriden duman çıktığını ve bir adamın Kuran yaktığını gördüğünü iddia etti. Bekçi, 'adama durmasını söylediği sırada akşam namazı için camiye gelmekte olanların durumun farkına vardığını' savundu.

Polisin kısa sürede olay yerine gelip adamı kurtarmaya çalışmasına rağmen güruhun öfkesi dinmedi ve linç girişimi başladı. Polisi de döverek orta yaşlı adamın etrafını saran köylüler, taş atmaya başladı. Pakistan medyasına göre adamın masum olduğunu söylemesine rağmen linç devam etti; ismi açıklanmayan adam caminin önündeki bir ağaca asılıp taşlanarak öldürüldü.

Pakistan polisi, soruşturma açıldığını ve olayın video görüntüleri üzerinden saldırganların tespit edileceğini duyurdu. Başbakan İmran Han'ın din işlerinden sorumlu yardımcısı Allama Tahir Mahmud Aşrafi de cinayeti kınayarak sorumluların adalet önünde hesap vereceğini söyledi. Aşrafi, ortada dine hakaret eylemi de dahil bir suç olsa bile, kimsenin kanunları kendisinin uygulayamayacağını belirtti.

Pakistan'da dine saygısızlık/hakaret etmek suç sayılıyor ve zanlılar idam cezasıyla yargılanabiliyor. İnsan hakları kuruluşları, bu yasanın suistimal edildiğini ve birçok vakada azınlıkları sindirmek ve bazen şahsi sorunları 'halletmek' için bu suçla itham edilen kişilerin güruhların saldırısına uğradığını belirtiyor. Ülkede son olarak aralık ayında, Pencap eyaletindeki bir fabrikanın müdürü işçiler tarafından dine saygısızlık etmekle suçlanarak linç edilmişti. (DIŞ HABERLER)