Pakistan'da kiliseler yakılmıştı: İki kişi 'Kuran'a hakaret'ten gözaltında

İki Hıristiyan erkeğin Kuran yırttığı iddiası sonrası kiliselere saldırıların düzenlendiği Pakistan'da iki Hıristiyan 'dine hakaret' suçlamasıyla gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'ın doğusundaki Jaranwala şehrinde iki Hıristiyan'ın Kuran'dan sayfalar yırttığı iddiasıyla başlayan ve binlerce Müslüman'ın kiliseleri yakmasıyla devam eden olayların ardından iki Hıristiyan'ın 'dine hakaret' suçlamasıyla gözaltına alındığı açıklandı.

Reuters'ın haberine göre, konuya ilişkin bugün bir açıklama yapan Pakistan polisi, 'dine hakaret' ile suçlanan iki Hıristiyan'ın gözaltına alındığını, suçlamaların üzerine kırmızı kalemle yazılmış aşağılayıcı sözlerine olduğu Kuran sayfalarıyla bağlantılı olduğunu bildirdi.

'AZINLIKLAR HER PAHASINA KORUNMALI'

Pakistan hükümetinin geçici başbakanı Enver Hak Kakar da konuya ilişkin bugün kabinede bir açıklama yaparak ülkedeki 'azınlıkların her pahasına korunması gerektiğini' söyledi. Kiliselere ve Hıristiyan topluma yönelik şiddet eylemlerine katılan herkese karşı işlem başlatılacağını belirten Kakar, "Kayırma ya da korku olmayacak" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Pakistan'ın doğusundaki Jaranwala şehrinde binlerce Müslümanın kiliseleri yakması ve evleri tahrip etmesi sonrasında 17 Ağustos itibarıyla 100'den fazla kişi gözaltına alındı. Şiddet olayları, iki Hıristiyan adamın Kuran'dan sayfalar yırttığı iddiasıyla alevlenmiş, kentte gerginlik devam ederken olayların yaşandığı bölgelerin etrafı dikenli tellerle çevrilmişti.

BBC Urdu servisine konuşan yerel bir yetkili, sosyal medyada ve şehirde Kuran'a saygısızlık yapıldığına dair haberlerin yayılmasının ardından 16 Ağustos Çarşamba sabahı erken saatlerde protestolar ve yangınlar hakkında bilgilendirildiklerini söyledi. Yetkililer, Kuran'ın yırtık sayfalarının Hıristiyan bir bölgenin yakınında bulunduğunu söyledi. Tepkiye neden olan olayın ardından çetelerin Hıristiyanlara ait evlere saldırdığı ve yağmaladığı belirtildi. Polis yetkilileri, evlerden eşyaların sokaklara atıldığını ve ateşe verildiğini söyledi.

Öte yandan, Kuran'a zarar verdiği iddia edilen iki kişi 'dine hakaret'le suçlanırken, bu, Pakistan'da idamla cezalandırılan bir suç. Ülkede bu suçtan henüz kimse ölüm cezasına çarptırılmadı ancak bazı iddialar linç ve cinayetle sonuçlanan şiddet olaylarına yol açtı. (DIŞ HABERLER)