Pakistan'da ilk kez trans bireylere özel medrese açıldı

Pakistan'da ilk kez trans bireyler için bir medrese açıldı. Trans bireylerin haklarının, yasal olarak korunduğu ülkede hükümet desteği almadıklarını söyleyen Rani Khan, yetkililerinin yardım etme sözü verdiğini ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'da ilk kez, trans bireyler için bir medrese açıldı. 'Üçüncü cinsiyetin' resmen tanındığı ve Trans Bireylerin (Hakların Korunması) Yasası'nın 2018 yılında parlamentodan geçtiği ülkede trans bireylere özel ilk medresede Kuran dersi veren Rani Khan, "Çoğu aile transseksüelleri kabul etmiyor. Onları evlerden atıyorlar. Transseksüel bireyler haksızlığa uğruyor. Bir zamanlar bende onlardan biriydim" dedi.

'BU MODEL BAŞKA KENTLERDE DE UYGULANMALI'

Medresenin hükümetten yardım almadığını söyleyen Khan, bazı bağışların yanı sıra kıyafet satarak para toplamak adına öğrencilere dikiş dikmeyi öğrettiğini belirtti. Hükümet yetkililerinin, yardım etme sözü verdiğini ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını aktaran Khan, okulun trans bireylere İslamiyet hakkında bilgi edinmek için bir fırsat sunduğunu dile getirdi.

Medresenin, trans bireylere topluma aktif olarak katılım sağlamalarına yardımcı olabileceğini söyleyen İslamabad Komiser Yardımcısı Hamza Shafqaat ise, "Bu model başka kentlerde de uygulanırsa işlerin daha iyi olacağını umuyorum" ifadelerini kullandı.

'300 BİNİN ÜZERİNDE TRANS BİREY YAŞIYOR'

Trans haklarının yasal olarak korunduğu Pakistan'da, LGBTİ+ bireyler hala ayrımcılığa uğruyor. 2017 yılında yapılan nüfus sayımında, Pakistan'da yaklaşık 10 bin trans bireyin yaşadığı kaydedildi. Trans hak grupları ise 220 milyon nüfuslu ülkede bu sayının şu anda 300 binin üzerinde olabileceğini belirtti.

Daha önce Bangladeş'in başkenti Dakka'da da, trans bireyler için bir medrese açılmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

 
Etiketler Pakistan trans medrese