Paha biçilemeyen 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı ilk kez sergilendi
Çorum'da 1995 yılında yürütülen kazı çalışmaları sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı parçası ilk kez görücüye çıktı.
DUVAR - Çorum'un Ortaköy ilçesinde bulunan Şapinova Örenyeri'nde Prof. Dr. Mustafa Süel ve Prof. Dr. Aygül Süel başkanlığında yürütülen 1995 yılındaki kazı çalışmaları sırasında 3 bin 500 yıllık Hitit keteni kumaşı bulundu.
Türkiye'deki arkeolojik kazılarda çok nadir olarak kurtarılabilen örneklerden olan ve paha biçilemeyen Hitit keten kumaşı parçası o dönemde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nde incelendi. Milattan önce 14. yüzyıldan kalma, ketenden üretilmiş bir kumaş parçası olduğu kanıtlanan Hitit keteni kumaşı, Çorum Müzesi'ndeki depoda koruma altına alındı.
Yaklaşık 24x20 santim boyutlarındaki bir çömlek paçası üzerine yapışan 3x3 santim büyüklüğündeki kumaş parçası, Çorum Müzesi'nde, Çorum İş Kadınları Derneği (İŞKAD) tarafından üretilecek olan Hitit keteni kumaşının tanıtım lansmanı programında sergilendi.
Arkeolojik kazılarla 3 bin 500 senelik Hitit keteni kumaşını gelecek nesillere kazandıran dönemin kazı başkanı Prof. Dr. Aygül Süel, "Yaklaşık 4 bin sene önce dokunmuş, kullanılmış bir keten parçasının 3x3 santim çok önemli bir buluntusu. Şans eseri bulunmuş bir buluntu. Havasız kalmış ve bize ulaşması sağlandı" dedi.
(İHA)