Öztrak: Yarın benzin 52 kuruş, motorin 42 kuruş zamlanacak

CHP Sözcüsü Faik Öztrak iktidarın ekonomi politikasını eleştirdi, Merkez Bankası başkanına yüklendi. Öztrak, yarın benzin ve motorine zam geleceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin Ekonomi Masası heyetiyle Afyonkarahisar'da temaslarda bulundu. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun cari açığa bakarak faiz kararını belirleme stratejisini eleştiren Öztrak, “Cari açığa bakan, cari açıkla enflasyonu düşürmeye çalışan dünyada Merkez Bankası Başkanı yok. Bizde ilk. Cari açık hükümetlerin görevi. Merkez Bankası Başkanının tek bir hedefi var. Hükümetin ona verdiği hedef, enflasyonu tutturmak” diye konuştu.

'BENZİNE ZAM GELİYOR'

CHP heyetinin basına kapalı toplantıda iş insanlarıyla görüşmesinin ardından değerlendirmelerini anlatan Öztrak, yeni zam bilgisi aldığı söyledi. Öztrak “Biraz önce arkadaşlarım verdiler. Yarın benzin 52 kuruş, motorin 42 kuruş zamlanacakmış. Her şey böyle. Niye, çünkü Merkez Bankası’nın Türk lirasını rezervleriyle savunma gücü yok. Bunu herkes biliyor. İki Merkez Bankası’nın elindeki faiz aracını kullanma gücü de yok, çünkü Saray tarafından müdahale ediliyor” dedi.

Türk lirasının sahipsiz olduğunu belirten Öztrak, liranın sadece dolar karşısında değil, Bulgar ve Pakistan paraları karşısında da değer kaybettiğini ifade etti. Öztrak “Demek ki sorun bizde. Kendi ligimizde ve dünya fiyatlarına baktığımız zaman Türk lirası benzer ekonomi paralarına karşı reel olarak da değer kaybediyor. Ne oluyor sonuçta, bir kur, enflasyon, faiz sarmalına giriyor” değerlendirmesinde bulundu. 

'DIŞ BORÇ YÜKÜ ARTIYOR'

Öztrak'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

DÖVİZLE ENFLASYON DA ARTIYOR: Ne yapılıyor, faiz baskıyla indiriliyor. Faiz düştüğü zaman vatandaş ben tasarrufumu nasıl koruyacağım diyor ve döviz artmaya başlıyor. Döviz artınca enflasyon artıyor. Enflasyon artınca bu sefer döviz talebi, vatandaş kendi tasarrufunun değerini koruyabilmek için döviz talebi daha da artıyor. Yine enflasyon artıyor. Bir de bunun üstüne bir daha faizi düşürürseniz, bu süreç kısır döngüye giriyor.

DIŞ BORÇ AĞIRLAŞTI: Çekirdek enflasyon da istediği gibi gitmeye başlayınca bu sefer de dedi ki ‘Ben cari açığa bakacağım’. Cari açığa bakan, cari açıkla enflasyonu düşürmeye çalışan dünyada Merkez Bankası Başkanı yok. Bizde ilk. Cari açık hükümetlerin görevi. Merkez Bankası Başkanının tek bir hedefi var. Hükümetin ona verdiği hedef, enflasyonu tutturmak. Tutturamayınca, elindeki araçları kullanamayınca, ‘Ben cari açığa bakarım’. Ne oldu 70 günde? Dış borcumuz meydana gelen devalüasyon nedeniyle 836 milyar Türk lirası ağırlaştı.

BORÇLA ŞİŞİRME MODELİ: Türkiye’nin borcunun gayri safi yurt içi hasılaya oranı. 2002 yılının çok çok üstünde. 2003 yılında yüzde 96’ken, şu anda yüzde 153. Kimin borcu, sizlerin borcu, devletin borcu, bankaların borcu, ailelerin borcu… Milli gelirin altındayken, milli gelirin 1,5 kattı oldu. Türkiye’nin büyüme modeli, borçla ekonomiyi şişirme modeli.

YENİ KURALLAR LAZIM: Güven veren bir yönetime ihtiyacımız var. Türkiye’nin gücünü küresel arenada arttırmak için ise yapısal bir değişime ihtiyaç var. Bunun için dört sütun üzerine inşa edilmiş stratejiyi üç yeni ile uygulamayı düşünüyoruz. Nedir bu üç yeni? Yeni kurallar, yeni kurumlar, yeni kadrolar. Hukuk devleti ve demokrasiyi yeniden sağlayacağız. Yeni kural, güçlendirilmiş parlamenter sistem, tarafsız cumhurbaşkanlığı, kuvvetler ayrılığı, bağımsız yargı, seçim yasasını değiştirmek milletin vekilini milletin seçmesini sağlamak. Yeni kurum ekonomik ve sosyal konsey, ulusal vergi konseyi, kesin hesap komisyonunu muhalefetin başkanlığında kurmak, orta doğu barış ve iş birliği teşkilatını kurmak… Üreterek milleti zenginleştirecek, bir büyüme stratejisi. Yine burada da yeni kural buhranın üreten sektörler üzerinde yarattığı tahribatı giderecek dönüşüm programı. (ANKA)