Özgür Urfa: Can Atalay kararı mahkemeye ulaştı, tahliye bekliyoruz

AYM'nin iki kez hak ihlali kararı verdiği TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliye dosyası İstanbul Çağlayan Adliyesi 13'ncü Ağır Ceza Mahkemesi kalemine ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ikinci defa aldığı ihlal kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine ilişkin gerekçeli kararı sabah saatlerinde mahkeme kalemine ulaştı. Can Atalay'ın avukatı Özgür Urfa, artık tahliye beklediklerini açıkladı.

Çağlayan Adliyesi 13'ncü Ağır Ceza Mahkemesi salonunda bekleyen Can Atalay’ın avukatlarından Özgür Urfa, “Mahkeme gerekçeli kararı bir saat önce UYAP'a düştü. AYM’nin gerekçeli kararı doğrultusunda tahliye kararı verilmeli. Mahkeme heyeti de adliyeye geldi. Heyet, şu anda Can Atalay kararı için müzakerede. Can Atalay'ın tahliye edilmesini bekliyoruz" dedi.

Yargıtay'ın kararıyla tahliye edilmeyen TİP Hatay Mİlletvekili Can Atalay'ın durumuna ilişkin dün akşam saatlerinde basın açıklaması yapan Anayasa Mahkemesi (AYM), ikinci 'tahliye' kararının gerekçesini de Resmi Gazete'de yayımladı. 

2010 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle AYM'ye bireysel başvuru imkanının getirdiği belirtilen kararda "Yapılan düzenlemeyle bireysel başvuruları inceleme görevi verilmek suretiyle Anayasa Mahkemesi'ne özgürlükleri koruma ve yükseltme misyonru da yüklenmektedir" ifadeleri yer aldı.  

AYM'nin basın açıklamasında "Yargıtay 3. Ceza Dairesi "Anayasa Mahkemesi kararına uyulmamasına" şeklinde Türk hukukunda bulunmayan bir karar vermiştir" ifadesi kullanılarak şöyle denilmişti: "Sonuç olarak ilk derece mahkemesinin yetkisi dâhilindeki bir dosyayı Yargıtaya göndermesiyle başlayan, Yargıtayın da Anayasa hükümlerini gözardı ederek verdiği bir kararla şekillenen süreç Anayasa'nın sözüne açıkça aykırılık oluşturmuş ve neticede başvurucunun bireysel başvuru hakkı, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlaline yol açmıştır."  (HABER MERKEZİ)