Özgür Özel'den Can Atalay açıklaması: Düpedüz darbe girişimi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel mahkemenin Can Atalay kararıyla ilgili olarak, "Yerel mahkeme AYM'ye direnemez direnirse talimatlandırılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Can Atalay'ın dosyasının yeniden Yargıtay'a gönderilmesine tepki gösterdi.  Özel, bugün sabah saatlerinde, Ankara’da; Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkanı Sami Doğan ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Özel’e; CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol da eşlik etti.

Özgür Özel, ziyaretinin ardından açıklamalar yaptı, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Özel, şunları söyledi:

 

“Bugün, artık Türkiye’de hukukun üstünlüğünden bahsetmek, kuvvetler ayrılığından bahsetmek için hiçbir gerekçe kalmadı. Artık bunu iktidar partisine yakın, iktidara müzahir hiç kimse tutup da ‘Türkiye’de hukuk var’ demesin. Bir Anayasamız var. Bu bir toplum sözleşmesi. Anayasada, Anayasa Mahkemesi kararlarının; ‘herkes için’ diyor, ‘tüm gerçek ve tüzel kişiler için’ diyor; ayrıca da ‘yasama, yürütme, yargı organları açısından bağlayıcı olduğunu’ söylüyor. Gerekçeli karar yayınlandıktan sonra uygulanır.

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay ile ilgili son kararını oyçokluğu ile üç karşı oya karşı aldı. Ama yerel mahkemeye bildirirken, oybirliği ile gereğini yapmak ve karar kurmak üzere bildirdi. Yani Anayasa Mahkemesi’nde Can Atalay kararına katılmayan üyeler dahi, kararın uygulanmak üzere yerel mahkemeye yollanmasına oybirliği ile karar verdiler. Aksi, Anayasa’yı inkâr olur.

'YEREL MAHKEME DİRENİYORSA TALİMATLANDIRILMIŞTIR'

Bugün bir yerel mahkeme, Anayasa Mahkemesi’ne direnemez. Direniyorsa, talimatlandırılmıştır. Bu talimat, kuvvetler ayrılığını hiçe sayan yürütme organınınız başı tarafından verilmiştir. Bunun aksini kim iddia ediyorsa, bu milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyordur. Yani, evrensel hukuk normlarının dışında; şu kadarını söyleyelim. Osmanlı’nın tarihi ile gurun duyup, onunla övünmeyi kimselere bırakmayanlara söyleyelim. Fatih Sultan Mehmet diyor ki, ‘Kadıyı satın alırsanız, adalet ölür. Adalet ölürse birazdan devlet ölür.’ Bugün yapılmaya çalışılan işe belki madden değil, ama manen kadının satın alınmasıdır. Manen, mahkemenin iradesinin yürütmenin başı tarafından ele geçirilmesidir.

Çünkü, Gezi Davası onun kişisel husumet meselesidir. Türkiye’de kimin hapse gireceğine ‘dünya liderimizin’, kimin hapisten çıkacağına dünyanın öbür liderleri karar veriyor. Bu can bu bedende durdukça salmam dediği papazı, bir telefonla oval ofise uçuran; Merkel’in bir telefonu ile Deniz Yücel’i bırakan birisi; bugün dünya liderlerinden birinden telefon gelse Can Atalay’ı bırakır. Ama Türkiye’nin buna ihtiyacı yok. Türkiye’nin hukukun uygulanmasına ihtiyacı var.

Yapılan iş düpedüz darbe girişimidir. Hatay halkına, ‘Sen milletvekili seçemezsin, son kararı ben veririm’ diyorlar. Bu bir darbedir. Millet Meclisi’ne, ‘Siz milletvekilinizi yemine çağıramazsınız. Son kararı ben veririm’ diyorlar. Bu bir darbedir. Meclis Başkanı’na, ‘Sen benim kararımı okutacaksın’ diye ayar veriyorlar. Hepimize birden, ‘Anayasanın bir hükmü yok. Bu ülkeyi yönetenin kendi kafasına göre bir anayasası var’ diyorlar.

Buna bütün Türkiye, bütün kurumları ve Türkiye’nin yarınlarına umut bağlamak isteyen herkes direnmelidir. Kadı satın alınırsa adalet ölür. Bugün adalet ölür. ‘Adalet ölürse, yakında devlet ölür’ diyor Fatih Sultan Mehmet.

'ADALETİ ÖLDÜRMEYE DEVAM EDİYORLAR'

Sözümüze değer veren herkesin, hukukun üstünlüğüne inandığını biliyorum. Ama, siyasi görüşü bizden uzak olan herkesin hiç olmazsa dönüp, Fatih Sultan Mehmet’in ne dediğine bakmasını bekliyoruz. AK Partililer, MHP’liler… Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet’ten daha iyi biliyor olabilir mi? Bilemez. Çağ açıp, çağ kapatmış bir padişah; ‘Adalet ölürse, devlet ölür’ diyor. Türkiye’de adaleti öldürüyorlar. Bütün anketler; tüm toplumun adalet sistemine güveninin yüzde 15 ile 20 arasında ölçüyor. Yüzde 17, 100 kişiden 83’ü adalete güvenmiyor. Bunlar adaleti öldürmeye devam ediyorlar. Bu ülkenin geleceğine yapılacak en büyük kötülüktür.”

'ASGARİ ÜCRETİN NE SATIN ALDIĞINA BAKMAK LAZIM'

Yeni asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlenmesi ile ilgili de Özel, soru üzerine, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Asgari ücretin kaç lira olduğundan çok, bugün neyi satın aldığı, seneye bugün neyi satın alacağı ile ilgilenmek lazım. Büyük bir kandırmaca ile karşı karşıyayız. Verilen zam, son atı aydaki enflasyonu telafi eden bir zamdır. Önümüzdeki bir yıllık enflasyon, hayat pahalılığı ne olacak? Bugün belirlenen asgari ücretin yanında mutlaka en az üç ayda bir asgari ücretin yeniden belirleneceğinin taahhüdünün verilmesi gerekir. Çünkü, inanılmaz bir hayat pahalılığı var. Hiçbir mal, hiçbir hizmet; bir ay önce satın alındığı fiyata satın alınamıyor. Ve her gün asgari ücret erimeye devam edecek. Ve bunlar, ‘altı ay sonra bile zam yapmayacağız, bir sene asgari ücret bu olacak’ diyorlar. Bir sene sonra, bugünkü satın alınan mal, hizmet; doldurulan file, bir sene sonra kaç paraya dolacak. Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu bir ülkede asgari ücretin en az üç ayda bir güncellenmesi lazımdır. Bu ülkenin insanlarını seviyorlarsa, derler ki, ‘bunu ilan ettik, ama martta enflasyon farkını bir daha vereceğiz.’ Bu yapılmadıktan sonra açıklanan rakamın hiçbir kıymeti yoktur.

Ayrıca bir sorun da gelir vergisi hesaplanırken asgari ücretin dahil edilmesidir. Bu yüzden asgari ücretin gelir vergisi hesaplanmasına dahil edildiği sistemde, ücretliler bu ay aldıkları maaşı, her bir kademeyi aştıktan sonra kaybetmektedirler. Ve yılbaşı ile yıl sonu maaşları arasında; bizi burada takip eden muhabir arkadaşlarımızdan kameraman arkadaşlarımıza kadar; Türkiye’deki herkesin ödediği vergi dilimi artıp, ödeyeceği vergi artacağı için; eline geçen para azalacaktır. Bu konuda da bir kez daha uyarıyoruz. Derhal düzenleme yapılmalıdır.”

'KOMİSYONU SİYASETİNE ALET ETMEKTEDİR'

Asgari ücret kararının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işçi ve işveren kesiminin temsilcileri ile birlikte AK Parti Genel Merkezi’nde yaptığı toplantıda belirlendiğinin anımsatılması üzerin de Özgür Özel, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yasal bir komisyondur. Kanunun emrettiği bir komisyondur. Ve yasa ile kurulduğu için Meclis’in, yani yasamanın verdiği bir görevdir bu. Yürütmenin başının, yasamanın görevlendirdiği bir komisyonu ayağına çağırması, onlarla müzakereyi bir siyasi partinin genel merkezinde sürdürmesi ve daha sonra da açıklamanın bu şekilde yapılması; o komisyonun tarafsızlığına, o komisyona TBMM’nin yüklediği işleve tamamen gölge düşürmüştür. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan, komisyonu; kendi siyasi çalışması için araçsallaştırmıştır. Komisyonu siyasetine alet etmektedir. Yaptığı iş; tüm kurumları ve kuralları yıprattığı gibi böyle bir kurumu da yıpratmıştır. Artık bundan sonra Asgari Ücret Komisyonu’nu kimse ciddiye almaz. Çünkü bu komisyon, özgürce çalışıp kendi önerisini ortaya koyup; bunu da yürütmeye karşı o masanın ortak talebi olarak söylemesi gerekirken yürütmenin başının emrine girmiştir.”

'DÜNYANIN TÜM FAKİR HALKLARI TEK ADAMLARCA YÖNETİLİYOR'

Zihniyet, aynı zihniyettir. Hâkim – savcıların, kura törenini yürütmenin ‘külliyesinde’ yapmak ile asgari ücret komisyonunu Adalet ve Kalkınma Partisi’ne çağırmak… Hepsi aynı şeydir. Ben varım kurumlar yok, ben varım kurallar yok; anlayışıdır. Dünyanın bütün zengin ülkeleri kurallar ve kurumlarla yönetiliyor. Dünyanın tüm fakir halkları başlarında kurumları ve kuralları yok sayan tek adamlarca yönetiliyor.”

“ERDOĞAN, İSTANBUL VE ANKARA BELEDİYE BAŞKANLARIMIZLA ÖVÜNSÜN”

Özel, AK Parti’nin olası Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları ile ilgili soru üzerine de şu değerlendirmeleri yaptı:

“Ben Recep Tayyip Erdoğan’ın yerinde olsam… Yurt dışına çıktığımda; her halde ülkedeki enflasyon ile övünecek hali yok. Hayat pahalılığı ile övünecek hali yok. Sefalet endeksi ile övünecek hali yok. Ama Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, bir şeyle övünecekse; şunu söylemeli: ‘Türkiye’de hepinizin tanıdığı, dünyanın en çok bildiği şehrimiz İstanbul. Ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara. O kadar iyi yönetiliyor ki, karşılarına ülkenin Cumhurbaşkanı olarak ben bile rakip bulamıyorum.’ Bence Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Ankara belediye başkanlarımızla övünsün, Bütün dünyaya onların başarısını anlatsın. Ve Ankara ve İstanbul’daki iyi yönetimlerimizi, kendi yönettikleri belediyeler için de örnek alsınlar.” (HABER MERKEZİ)