Özgür Özel: Komisyonda EŞİK neden yok?

Başörtüsü ile ilgili teklifin görüşüldüğü toplantıya 41 kurumu temsil ettiğini ifade eden Birleşik Aile Platformu katıldı. Özgür Özel, "300’ün üzerinde kurumu temsil eden EŞİK neden yok?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP’nin Meclis’e sunduğu başörtüsü ve aile kurumu ile ilgili anayasa değişiklik teklifinin komisyon görüşmeleri başladı. Komisyon toplantısına Türkiye Barolar Birliği, Memur-Sen, TÜRK-İŞ gibi kurum temsilcilerinin yanı sıra sınırlı sayıda kadın örgütü davet edildi.

Komisyonda yapılan bilgilendirmeye göre toplantıya Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Birleşik Aile Platformu, Aile ve Sosyal Araştırmalar Platformu, Türk Kadınlar Birliği ve Hukukçu Kadınlar Derneği katıldı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifin kabul edilmemesi gerektiği yönündeki itirazını dile getiren 300’den fazla kadın örgütünün bir araya geldiği Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK) da davet edilmesini istedi.

'KADIN VE ERKEK' YERİNE 'DOĞUMLA BİYOLOJİK OLARAK KAZANILMIŞ CİNSİYET' ÖNERİSİ

Toplantıda söz alan ve 41 sivil toplum kuruluşunu temsil ettiklerini ifade eden Birleşik Aile Platformu Hukuk Komisyonu Başkanı Saliha Sasa, aile kurumunu düzenleyen 41. maddeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Evlilik birliğinin ‘cinsiyetini doğumla biyolojik olarak kazanmış kadın ve erkeğin’ evlenmesiyle kurulabileceğini’ savunan Sasa, bu yönde bir madde önerisi hazırladıklarını ve öneriyi yetkililere ilettiklerini söyledi.

Sasa’nın platform adına yetkililere ilettiği madde şöyle:

“Madde 41 – Aile Türk toplumunun temelidir. Evlilik birliği ancak cinsiyetini doğumla biyolojik olarak kazanmış kadın ve erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile çocuklar başta olmak üzere tüm aile bireylerinin korunması, sağlıklı nesillerin devamı, aile kurumunu tehdit eden yönelimlerin önlenmesi için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.”

Doğada dişi ve erkek dışında üçüncü bir cins olmadığını savunan Sasa, “Çocukların sağlıklı ebeveynlerle yetişmesi için gerekli tedbirleri almak hepimizin görevidir” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: EŞİK NEDEN YOK?

Toplantıya sivil toplum kuruluşlarının katılmasını kıymetli bulduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ancak kuruluşların komisyona davet edilmesine dair ölçütün ne olduğunu anlamadıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bir arkadaşımız ‘41 örgütü temsil ediyoruz’ dedi. 300’ün üzerinde kadın örgütünü temsil eden EŞİK Platformu var mesela; onlar bizden randevu aldılar, birçok siyasi partiyle görüşmek istiyorlar ve o EŞİK Platformu’nun içinde dünya görüşü birbirinden çok farklı kadın örgütleri var. Mesela EŞİK Platformu ya da onun belli temsilcilerinin buraya davet edilip edilmediğini merak ediyoruz” dedi.

EŞİK’in davet edilip edilmeyeceğini de soran Özel’e komisyon başkanı Yusuf Beyazıt, “Tabii çağırırız” yanıtını verdi.