Özel’den Almanya Cumhurbaşkanına: ‘Erdoğan ile anlaşalım Suriyelilere Türkiye baksın’ yaklaşımı izah edilemez

CHP Genel Başkanı Özel Almanya Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde Avrupa’nın sığınmacı politikasını eleştirdi, Cumhurbaşkanı’ndan vize sorununun çözümü için de inisiyatif almasını istedi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığındaki CHP heyeti, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier başkanlığındaki heyet ile 1 saat 15 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Samimi bir ortamda gerçekleştiği belirtilen görüşmenin başında Almanca konuşan Özel, daha sonra Türkçe devam etti.

STEİNMEİER’DEN SEÇİM TEBRİĞİ

Edinilen bilgilere göre Özel, Almanya’nın 6 Şubat depremlerinde arama kurtarma safhasında ve yardımların ulaştırılmasında sunduğu katkılar nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Steinmeier de 31 Mart yerel seçimlerinin Almanya’dan dikkatle takip edildiğini belirterek, Cumhuriyet Halk Partisi’ni seçim başarısı nedeniyle kutladı.

‘ERDOĞAN İLE ANLAŞALIM, SURİYELİLERE TÜRKİYE BAKSIN YAKLAŞIMI İZAH EDİLEMEZ’

Görüşmede sığınmacı sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, “Bu sorun, Türkiye ile anlaşmalar yaparak, Türkiye’ye para vererek, sığınmacıların Türkiye’de kalmalarını sağlayarak çözülemez, aksine gitgide büyür ve taşınamaz bir hale gelir” dedi.

Sorunun gerçek çözümünün Suriye’de kalıcı barışın sağlanması, Suriye’nin güvenli bir ülke haline getirilmesi ve Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin teşvik edilmesi olduğunu ifade eden Özel, ‘Tayyip Erdoğan ile anlaşalım Suriyelilere Türkiye baksın’ yaklaşımının Türkiye için de batının değerleri açısından da izah edilemez bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

VİZE SORUNUNA ACİL ÇÖZÜM TALEBİ

Özel, görüşmede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa’da büyük bir vize sorunu yaşadığını da dile getirdi. Özel, “Türkiye’de yurttaşlarımız zımni bir vize ambargosu yaşandığını düşünüyor. Almanya, bu konuda en kötü sicile ve en yüksek ret oranına sahip ülkelerden biri. Sanatçılarımız, öğrencilerimiz, bilim insanlarımız, iş insanlarımız, hastalarımız mağdur. Bu Türk insanını rencide ediyor. Bu konuda şahsınızın inisiyatif alması gerekiyor” dedi.

Özel, ayrıca Almanya’da yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası’nı izlemek için Türkiye’den gitmek isteyenlerin de benzer sorunlarla karşı karşıya kaldığını, bu konunun ivedi olarak çözümüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.

GAZZE’DE KABUL EDİLEMEZ BİR KATLİAM VAR

Özel, İsrail’in Gazze bölgesine yönelik saldırılarında 30 binin üzerinde Filistinlinin öldürüldüğünü, ambulansların vurulduğunu, gazetecilerin, kadınların, çocukların hayattan koparıldığını belirterek, yaşananları, kabul edilemez bir katliam olarak tanımladıklarının altını çizdi ve Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşların ve Almanya’nın çözüm için daha etkin bir tutum alması gerektiğini vurguladı.

CHP’NİN KRİTERLERİ AB KRİTERLERİNİN ÜZERİNDE

Özel, AB üyeliği konusundaki değerlendirmelerinde de “CHP’nin yönettiği bir Türkiye, AB’ye tam üye olma noktasında çok hızlı yol alacaktır, çünkü partimizin hedefleri ve kriterleri, AB kriterlerinin de üstündedir” ifadesini kullandı.

RUSYA-UKRAYNA MESAJI

Rusya-Ukrayna krizi konusunda da görüşlerini sunan Özel, “Rusya’nın bir önceki asrın ilk yarısında bırakılması gereken savaşla sınır değiştirme gayretini kabul edilebilir bulmuyoruz. Bu çerçevede Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk çalışmasını savunuyoruz” dedi.