Özel: Cumhuriyet tarihinin ihaleyle yapılacak en büyük yolsuzluğu ile karşı karşıyayız

Elazığ'daki bakır madeni ihalesinde yolsuzluk yapıldığını söyleyen CHP'li Özgür Özel, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bir ihale ile yapılacak en büyük yolsuzluğu ile karşı karşıyayız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bugün TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında Elazığ'daki bakır madeni ihalesi sürecinde yaşananları anlattı.

'EROL, İHALEYLE İLGİLİ BİR ZARFI BANA DİĞERİNİ AK PARTİ GRUPBAŞKANVEKİLİNE VERDİ'

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, toplantıda konuşan Özgür Özel, Gürsel Erol'un mart ayında ihaleyi hangi şirketin kazanacağına dair kapalı bir zarf verdiğini anlattı:

"Elazığ Milletvekilimiz Gürsel Erol, mart ayında yapılacak, yaklaşmakta olan bir ihale ile ilgili bir zarfı, kapalı olarak bir tanesini bana, bir tanesini AK Parti Grup Başkanvekili’ne emanet etti. Elazığ'da bir bakır madeni ihalesi var. Onun içinde ihaleyi alacak firma yazıyor. ‘Bunu size emanet ediyorum, günü gelince açarsınız’ dedi. Dün ben onu canlı yayında, tutanak altında, tüm Türkiye'nin gözü önünde Meclis'te açtım. İçinde şu çıktı; 'Bu ihaleyi Cengiz Holding alacak’. Hatta bunlar hem Elazığ'da yerel bir gazetede 'İhale Cengiz Holing'e verilecek' hem de Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği'nin yapmış olduğu yasal başvuru, mahkemeye aynı şey geçiyor."

'ŞİRKETİN YARISI İHALEDEN ÖNCE ŞEREF CENGİZ'E SATILMIŞ'

İhaleyi kazanan Port Madencilik şirketinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın arkadaşı Halil İ.B*'ye ait olduğunu belirten Özel, ihaleden 3 gün önce şirketin yarısının Cengiz Holding Yönetim Kurulu üyesi Şeref Cengiz'e satıldığını söyledi:

"İhalenin kime verildiğine baktık. Port Madencilik almış. Kimdir Port Madencilik? Halil İ.B'nin, yani Bilal Erdoğan'ın yakın arkadaşının. Ve son zamanlarda birçok ihalede, şirket satın almada adını duyduğumuz kişidir. Haber nerededir? Bu ihaleden üç gün önce, şirketin yarısını Şeref Cengiz'e satmışlar. Şimdi AK Parti'ye emanet ettik ya gazetede de çıktı ya mahkemeye de verildi ya ‘Cengiz Holding almasın’. Ama Cengiz Holding'e verecekler, gidiyorlar Port Madencilik’in yarısını ihaleden üç gün önce satın almışlar."

'İHALE SÜRECİNDE 30 MİLYON TON DENİLEN REZERV 70 MİLYON TON ÇIKTI'

"Bu, işin şüpheleri haklı çıkartan tarafı. Ama ihaleye girmek için bir teminat yatacak. Kaç para? 2 milyar. Bu ne, kim verecek 2 milyarı? Kim bulacak teminat mektubunu? İki şirket bulabilmiş. Ve bu şirketlere maden veriyorsunuz" diyen Özel, maden rezervinin ihale sürecinde düşük gösterildiğini iddia etti. 

Özel, "Maden çıkartmak için ihaleye giriyorum, bana diyorsunuz ki ‘30 milyon ton rezerv var’. O ana kadar sondajların yüzde 35'i bitmiş. İhale yapılıyor. İhaleyi, o günkü parayla 150 milyon dolara, bugünkü parayla kurdan dolayı 119 milyon dolara alıyor, 30 milyon ton rezerv var diye. O günden bugüne sondajlar sürüyor ya düzeltmişler şimdi, 70 milyon ton rezerv" diye konuştu.

'ADAM YER ALTINDA PİYANGO BULMUŞ'

Sondajlar bittiğinde rezervin 100 milyon tonu aşabileceğinin öne sürüldüğünü aktaran Özgür Özel, "Adam yer altında 40 milyon ton bakır piyangosu bulmuş. Kim buluyor? Bilal Erdoğan'ın yakın arkadaşı ile onunla zorunlu ortak Şeref Cengiz. İddia o ki bütün sondajlar tamamlandığında bu 70 milyon tonun 100 milyon tonu da aşabileceği iddia ediliyor. Ya babanın malı olsa böyle satar mısın? İnsanda biraz utanmak olmaz mı?" dedi.

Yaşananların "ihale ile yapılabilecek en büyük yolsuzluk olduğunu belirten Özel, "Bakın, iddia şu; Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bir ihale ile yapılacak en büyük yolsuzluğu ile karşı karşıyayız. Hepimizin olan 100 milyon ton bakır rezervini, 30 milyona göre fiyat verdiğiniz, 2 milyarlık da teminat isteyip ihaleye herkesi uzak tuttuğunuz bir ihalede, yandaş Cengiz Holding'e vermişler. Bundan daha iyi ballı börek bir iş olamaz" ifadelerini kullandı.

Sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayan Özeli "Şimdi 119 milyon dolara dünyanın en ucuz bakırını çıkaracak, satacak. Gürsel Erol, konuyu ilk günden beri hassasiyetle, titizlikle takip ediyor. Çünkü Elazığ'ın, Türkiye'nin, hepinizin hakkıdır. Burada bedavaya verilen bakır madeni, AK Partilinin de MHP'linin de hatta onların doğmamış çocuklarının da hakkının olduğu bir şey. Bu yolsuzluğu adım adım, günü gününe takip edeceğiz. Milletin bu varlığını bu yamyamlara yedirmeyeceğiz. Bundan herkes emin olabilir" dedi. 

EROL: İHALE ÜÇ DEFA İPTAL EDİLDİ, BU FİRMANIN ALMASI İÇİN ŞARTLAR DEĞİŞTİRİLDİ

Özel'in ardından konuşan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ise madenin rezerv değerinin 30 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Erol, "Bu, Cumhuriyet tarihimizin maden olarak en yüksek bedelle ihale edilen maden alanı. Buradaki yaklaşık rezerv stoku 30 milyar dolar, bugünkü değeri. Burası, normal madencilik ihale mevzuatına göre ihale edilmiş bir yer de değil. Yani şartlar ve koşullar üç defa değişti. Üç defa iptal edildi. Sürekli, bu firmanın almasına yönelik şartlar iyileştirildi. Ve bu işe iki firmadan başka insan veya firmanın girme şansı da yitirildi. Yani katılımcı şeffaf, herkesin girebileceği bir ihale yapılmadı" şeklinde konuştu.

'BAKANLIK DANIŞTAY'A YANLIŞ BİLGİLER GÖNDERDİ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

İhaleyle ilgili olarak yerel mahkemenin iptal kararının Danıştay tarafından bozulduğunu aktaran Erol, "Burada şu anda kamu zararı oluşmuş durumda. Çünkü işi yerel mahkeme iptal etti. Danıştay, yerel mahkemenin kararını iptal etti. Danıştay'a bakanlıktan giden bilgiler, yanlış bilgilendirici bilgiler. Şimdi onunla ilgili de suç duyurusunda bulunacağız. Nisan ve ekim ayı arasında geçen zamandan kaynaklı, paranın değer kaybetmesinden kaynaklı inanılmaz bir kamu zararı oluştu" dedi.

Özgür Özel de son olarak, "Hepimizin hakkı olan bir parayı, normal değerinin çok çok altında, inanılmaz bir zararla özelleştirmeye çalışıyorlar. Eğer buna ‘dur’ denmezse Türkiye çok büyük kaynağı birilerine peşkeş çekmiş olacak. Bu ihalenin derhal iptal edilmesi lazım" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

* İSTANBUL ANADOLU 2. SULH CEZA HÂKİMLİĞİ'nin kararı gereği haberde adı geçen kişinin ismi rumuz olarak kullanılmıştır.