Özak Tekstil işçilerinden direnişe devam kararı

Hakları için eylemde olan Özak Tekstil işçileri, direnişin nasıl süreceği yönünde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, işçilerin tamamı direnişe devam etme yönünde oy kullandı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Özak Tekstil’de eyleme başlayan işçilerin direnişi 18’inci gününe girdi.

Sendika değiştirdikleri için mobbing ve baskıya maruz kalan işiler, son olarak bir kadın işçinin işten atılması ile iş bırakarak direnişe geçmişlerdi.

Her gün fabrika önünde eylem yapan işçiler bugün Urfa Barosu’nda bir araya geldi.

İşçilerin örgütlü olduğu Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN), işçilerin bugün Urfa OSB'de eylem yapmayacağını bunun yerine baronun konferans salonunda bir araya gelerek toplantı yapacaklarını duyurmuştu.

Urfa Barosu binasındaki Tahir Elçi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, avukatlar, sendika temsilcileri ve yaklaşık 400 işçi katıldı.

Genel başkan Mehmet Türkmen, sendika temsilcileri ve işçiler bu günden sonra neler neler yapılabileceğine dair görüşlerini dile getirdiler.

Geçtiğimiz günlerde 450 işçiye işveren tarafından gönderilen tebligat hakkında avukatlar işçilere bilgilendirme yaptı.

Söz konusu tebligat, işçilerin eylemlerini sonlandırmamaları halinde, tazminatsız ve bildirimsiz işten çıkarılacakları tebliğ edilmişti.

Mehmet Türkmen işçilerin fabrikada yaşadıkları sorunları, direniş sürecinde kent genelinde eylemlerine dönük baskıları hatırlattığı konuşmasında, Urfa’daki ucuz iş gücüne de dikkat çekti. Türkmen ağır sömürü koşulları altında işçilerin taleplerinin çok haklı olduğunu vurguladı.

Sürece dair genel değerlendirme ve bilgilendirme yapılan toplantı bir süre sonra basına kapalı şekilde devam etti.

'OYLAMADA İŞÇİLERİN TAMAMI DİRENİŞE DEVAM DEDİ'

Toplamda 3 saat süren toplantıda direnişe yönelik baskılar, bugüne kadar yaşananlar ve işçilerin direnişe nasıl devam edeceği konuşuldu. İşçiler ve sendika OSB’de ve fabrikaya yakın bir bölgede direnişe devam etme kararı aldı.

Toplantıya dair bilgi veren Mehmet Türkmen "Şu irade bir daha ortaya çıktı: Son günlerde özellikle şiddet dozu artan müdahaleler, baskılar, gözaltılar işçileri yıldıracağı direnişi çözüleceğini sananlar yanılacak ve bunu yarından itibaren göreceğiz. Çünkü işçi arkadaşlarımız bu baskılara rağmen direniş sonuna kadar sürdürmekte kararlı" dedi.

Türkmen direnişe devam kararını işçilere sunduklarını belirterek, "Oylama yaptık işçilerin tamamı direnişe devam dedi. Bu işçinin iradesi. Biz bu direnişi bundan sonra güçlendirmek için bir dizi eylem kararı aldık ve bu eylemler içinde Urfa'da önümüzdeki günlerde çok daha kitlesel eylemler olacak. Urfa’daki diğer demokratik kitle örgütleri ve kurumların da desteğiyle beraber çok daha kitlesel eylemler örgütleyeceğiz. Ayrıca bu mücadeleyi bütün bir Urfa halkını anlatacak ve bütün Urfa halkını da dahil edecek bir faaliyet yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

'ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZEYLE KAMPANYALAR ÖRGÜTLEYECEĞİZ'

Özak işçilerinin direnişini Urfa sınırları dışına çıkaracaklarını aktaran Türkmen, direnişi Türkiye ve uluslararası kamuoyuna taşıyacaklarını açıkladı:

“Hem Türkiye hem uluslararası düzeyde Özak işçilerine yapılan zulme karşı çok daha kapsamlı kampanyalar örgütleyeceğiz. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde bize destek giderek artıyor ve bu destekle bu dayanışma ile Özak ilişkileri talepleri kabul edilene kadar direnişi devam etme kararı aldı. Taleplerimiz kabul edilene kadar direnişe devam.”

Öte yandan Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş da işçilere destek için Urfa’ya geldi.