Oxford/AstraZeneca aşısı koronaya karşı yüzde 70 etkili

AstraZeneca şirketinden yapılan açıklamada, Oxford Üniversitesi ile beraber geliştirilen Covid-19 aşısının virüse karşı yüzde 70 oranında koruma sağladığı belirtildi. Faz 3 denemelerinde, daha düşük doz uygulanması halinde ise etki oranının yüzde 90'a çıktığı tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oxford Üniversitesi ve ilaç firması AstraZeneca ortaklığında geliştirilen korona virüsü aşısının yüzde 70 oranında etkili olduğu duyuruldu. Çalışmalara 20 binden fazla gönüllünün katıldığı aktarıldı.

ETKİ ORANI YÜZDE 90'A ÇIKABİLİR

İki doz olarak uygulanan aşının Faz 3 denemelerinden elde edilen başarı oranının ortalama yüzde 70 olduğu belirtilirken, dozlardan birinin yüzde 90 koruma sağladığı kaydedildi. İki yüksek dozun uygulandığı gönüllülerde aşının koruma oranının yüzde 62 olduğu ancak bir düşük doz ile birlikte yüksek dozun verildiği vakalarda oranın yüzde 90'a çıktığı tespit edildi. 

Oxford Üniversitesi'ndeki Covid-19 aşı çalışmalarını yürüten ekibin liderlerinden Prof. Sarah Gilbert, "Bu haber bizi, virüsün neden olduğu yıkıma son vermeye bir adım daha yaklaştırıyor" dedi. 

'BAZI GÜVENLİK KONTROLLERİNE İHTİYAÇ VAR'

Yapılan açıklamanın 'çok heyecanlandırıcı' olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Aşının hala bazı güvenlik kontrollerine ihtiyacı var ancak bunlar harika sonuçlar" ifadelerini kullandı. 

'ARALIK AYINDA AŞILAMA BAŞLAYACAK'

Sağlık Bakanı Matt Hancock ise, Noel'den önce korona virüsü aşısının uygulanmasına başlanacağını aktardı. "Gelecek ay aşılamaya başlamayı umuyoruz" diyen Hancock, şöyle konuştu: "Aşı programının büyük kısmı ocak, şubat ve mart aylarında uygulanacak ve umuyorum ki Paskalya'dan sonra işler normale dönmeye başlayacak." (DIŞ HABERLER)