Oxford araştırması: İki doz aşı Omicron'a karşı yeterince antikor üretmiyor

Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, iki doz AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech aşılarının Omicron karşısında yeterli antikor üretemediğini saptadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, iki doz AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech aşısının Omicron varyantına karşı yeterince antikor üretmediği saptandı. Bu sonuçlar, daha önceden Covid geçiren veya bu aşılardan iki doz yaptırıp üçüncü dozu yaptırmayan kişiler arasında da vaka sayılarının Omicron nedeniyle artabileceği anlamına geliyor.

'DAHA AĞIR HASTALIK ANLAMINA GELMİYOR'

Ancak araştırmacılar, daha düşük antikor seviyesinin iki doz aşılı kişilerin geçirebileceği Omicron vakalarında daha ağır hastalık, daha fazla hastaneye yatma veya daha yüksek ölüm anlamına gelmediğini, ellerinde böyle bir veri olmadığını da vurguladı.

'RESMİN SADECE BİR BÖLÜMÜ'

Araştırmanın başyazarlarından olan Oxford Üniversitesi'nden profesör Matthew Snape, "Bu veriler önemli ama resmin sadece bir kısmını gösteriyorlar. Sadece ikinci dozdan sonra ortaya çıkan nötralize edici antikorları analiz ediyor; bize hücresel bağışıklık hakkında bir şey söylemiyorlar. Bunu da test edeceğiz" dedi. 

Henüz hakem heyetinden geçmeyen araştırmada, AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech aşılarını yaptırmış kişilerden kan örnekleri incelendi. (DIŞ HABERLER)