'ÖSO ve HTŞ ile ilişkilerin araştırılması' önergesi reddedildi

"ÖSO ve HTŞ benzeri gruplarla" ilişkilerin araştırılması teklifi reddedildi. İstiklal saldırısının zanlısının ifadesini hatırlatan HDP'li Oluç "3 kardeşi IŞİD safında ölmüş 1'i de ÖSO komutanı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP), İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının ardından, hükümetin "Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) benzeri yapılarla olan ilişkileri ve bunun siyasal-toplumsal etkilerinin ortaya çıkarılması" için TBMM'ye araştırma önergesi verdi. 

TBMM Genel Kurulu'nda önerge hakkında söz alan HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, "İktidarın Suriye dış politikasını uzun yıllardır tartışıyoruz ve bu yanlış dış politikanın yarattığı sorunlara ve sonuçlara hep işaret ettik ve vurguladık. Hatırlatmak için söylüyorum, bu iktidar, Esad'ı devirmek ve Emevi Camisi'nde namaz kılmak hevesiyle Suriye'deki iç savaşa boylu boyunca dâhil oldu ve vekâlet savaşlarını yürüttü" dedi.

'ERDOĞAN BU NOKTAYA GELİNCEYE KADAR ÇOK BÜYÜK BEDELLER ÖDENDİ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Grup Toplantısı'ndaki sözlerini hatırlatan Oluç, "Bakmayın siz, bugün Tayyip Erdoğan 'Siyasette dargınlık, küskünlük olmaz; Esad'la da görüşeceğiz elbette' diyor ama bugüne gelinceye kadar çok büyük bedeller ödendi ve ödenmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.

"Bu yanlış politika, bir taraftan mülteci ve göçmen sorununu devasa bir noktaya getirdi, diğer taraftan Türkiye'de sayısı bilinmeyen, uyuyan IŞİD hücrelerini yarattı; bunu da hep söyledik" diyen Oluç, "Bakın, Türkiye'nin çeşitli illerinde IŞİD'liler yaşıyorlar, çalışıyorlar; zaman zaman operasyonlar yapılıp bunlar yakalanıyor, ortaya çıkarılıyor ama bu ilişkileri hep vurguladık ve söyledik. Yani aslında, bu iktidar, El Kaide türevi ve artığı ne kadar örgüt varsa, yapı varsa IŞİD'den El Nusra'ya, Ahrar-uş Şam'a kadar bütün bunlarla maddi, manevi, lojistik ilişkileri sürdürdü; bunu biliyoruz, bütün dünya biliyor" ifadelerini kullandı.

'HTŞ, AZEZ'E YÖNELDİĞİNDE MİT'İN DEVREYE GİRDİĞİ YALANLANMADI'

Suriye'de İdlib'i kontrol eden Heyet Tahrir el-Şam örgütünün Suriye Milli Ordusu'na (eski adıyla Özgür Suriye Ordusu) saldırdığını hatırlatan Saruhan Oluç, şöyle devam etti:

"11-13 Ekim 2022 tarihlerinde Türkiye'nin terör listesinde yer alan Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) yanına birkaç muhalif gücü alarak Afrin'e girişi gerçekleşti hatırlıyorsanız. HTŞ ve yanındaki güçler Azez'e yöneldiğinde ise Milli İstihbarat Teşkilatı'nın devreye girerek 14 Ekim'de Suriye Milli Ordusu grupları ile HTŞ arasında bir anlaşma sağladığı ve bu gelişme üzerinden Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgesindeki muhalifleri yeniden organize edip yekpare bir ordu kurmaya çalıştığı, 14 Ekim anlaşmasından sonra 2 Kasım 2022'de de Gaziantep'te bir görüşme yapıldığı ve bu görüşmede SMO komutanlarına ortak ordu, tek sivil yönetim ve birleşik emniyet teşkilatı oluşturulması için iki ay süre verildiği, taleplere uyulmadığı takdirde bu grupların alternatifsiz olmadıklarının belirtildiği ulusal ve uluslararası medyada yer aldı ve bu gelişmeler Türkiye'de iktidar tarafından yalanlanmadı yani sürdürülen bir ilişkiden söz ediyoruz."

'İSTİKLAL CADDESİ'NE BOMBAYI GETİREN KİŞİNİN 3 KARDEŞİ IŞİD SAFINDA ÖLMÜŞ, 1'İ ÖSO KOMUTANI'

"Bu sürdürülen ilişkiler Türkiye'de nelere yol açtı?" diye soran Oluç, "Reyhanlı, Reina, Diyarbakır, Ankara Gar, Atatürk Havalimanı, Suruç, Sultanahmet gibi bombalı saldırılara yol açtı bu sürdürülen ilişkiler; IŞİD tarafından bu saldırılar yapıldı ve insanlarımız katledildi. Şimdi, en son, Taksim'de -büyük bir insanlık suçu, lanetledik- bir bomba patlatıldı ve 6 yurttaşımız hayatını kaybetti, çok sayıda insanımız yaralandı" dedi.

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyla ilgili çelişkili açıklamalar yapıldığını belirten Oluç, şunları söyledi:

"Taksim'deki saldırıdan bugüne kadar büyük bir bilgi kirliliği yaratıldı ve bu bilgi kirliliği aslında bilinerek yaratıldı. İçişleri Bakanı 'Afrin'den geliyor bombayı patlatan, taşıyan' dedi, sonra 'Afrin'den gelmiyormuş' dedi, Yardımcısı 'Kamışlı'dan geliyor' dedi, kendisi Plan ve Bütçe Komisyonunda 'Münbiç'ten geliyor' dedi. Gözaltına alınanlarla ilgili de büyük bir bilgi kirliliği var. Sonra ortaya sızdırmalar yapıldı, çeşitli ifadeler ve ilişkiler sızdırıldı. Bu sızdırılanlardan bir tanesi, bu yakalanan, bombayı taşıdığı söylenen kişiyle ilgili. Eksik bir ifade tabii ki, ifadenin tamamı olmadığı belli ama ifadede çok ilginç şeyler var. O ifadeden anlıyoruz ki bu bombayı taşıyan kişinin ağabeylerinden birisi ÖSO komutanıymış, ÖSO komutanı. Demiş ki ifadesinde, 6 kardeşler, 3'ü ölmüş erkek kardeşlerin. 'Hani, ne oldu; hastalandı da kanserden mi ölmüşler' diye merak edeceksiniz, öyle değil; IŞİD saflarında savaşıyormuş 3 erkek kardeşi El Beşir'in. El Beşir'in aile ilişkileri böyle; 3 erkek kardeşi IŞİD saflarında savaşırken öldürülmüş, bir ağabeyi ÖSO komutanı, kendisi de bomba taşıyıcısı; durum bu."

'BU OYUN PLANINDAN VAZGEÇİN'

İktidarın savaş ve çatışma ortamında seçime gitmek istediğini savunan Saruhan Oluç, "Şimdi, bunların hiçbiri konuşulmuyor, bunların hiçbiri üzerinde tartışma yapılmıyor, bunların hiçbiri üzerinde değerlendirme yapılmıyor, soruşturma eksik yapılıyor; dezenformasyon almış, götürmüş ve iktidar aslında dezenformasyonun merkezi hâline gelmiş ve bu dezenformasyonla bir oyun planı kurmuş. Nedir oyun planı? Burada dün de söyledim: Oyun planı, savaş ve çatışma ortamında Türkiye'yi seçime götürmek, oyun planınız bu. Bugün Genel Başkanınız grup toplantısında açıkladı oyun planının bu olduğunu. Biz de onun için diyoruz ki: Bu oyun planından vazgeçin, savaş ve çatışma ortamından uzak dursun Türkiye; barış içinde bir seçim ortamına gitmenin imkânlarını yaratalım" dedi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç imzasıyla verilen önergenin gerekçesinde de İstiklal Caddesi saldırısının zanlısı Ahlam Albashır hakkında çelişkili açıklamalar yapılmasının soruşturma hakkında güvensizlik oluşturduğu belirtildi.

Gerekçede "İçişleri Bakanı ayrı, Emniyet ayrı konuşmaktadır. Yetkililerin sık sık çelişkili bilgileri kamuoyu ile paylaşmaları, soruşturmanın gizliliğini kasıtlı olarak ihlal etmeleri ciddi kafa karışıklığına sebep oldu. Dolayısıyla tüm bu gelişmelerden hareketle İçişleri Bakanı’nın kendi içinde tutarsız ve çelişkili açıklamaları ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün şüphelileri sorguladığı dört günün sonunda elde edilen bilgilerin tutarsızlığı soruşturmayı yürüten makamlara güvensizliği de derinleştirmesinden ötürü yasama makamı olarak TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonu kurularak ÖSO-HTŞ vb. gruplarla olan ilişkilerin açığa çıkmasını, aydınlatılmasını talep etmekteyiz" denildi.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada önerge AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler HDP Saruhan Oluç