Osman Durmuş kimdir?

73 yaşında vefat eden eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş görev süresi boyunca kamuoyunda dikkat çeken tartışmaların odağında yer almıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle vefat etti. 73 yaşındaki Durmuş, 21 Ekim'de beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Beş gün boyunca tedavi gören Durmuş, kurtarılamadı.

5 Ağustos 1947’de Çankırı’da doğan Durmuş, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede Anatomi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi yaptı. Ankara Hastanesi'nde Genel Cerrahi İhtisası’nı tamamladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. 1990’da doçent, 2003’te profesör oldu. Türkiye Üniversite Öğretim Elemanları Sendikası’nın kurucusu oldu ve başkanlık görevlerini yürüttü. 

MHP'den 21. Dönem Kırıkkale Milletvekili seçildi. 28 Mayıs 1999-18 Kasım 2002 tarihleri arasında 57. Hükümet’te Sağlık Bakanlığı görevini yürüttü.

İyi düzeyde İngilizce ve orta derecede Fransızca bilen Durmuş, evli ve 3 çocuk babasıydı.

OKTAR BABUNA TARTIŞMALARI

Durmuş, Adnan Oktar grubundan olan ve lösemi hastalığına yakalandığı açıklanan doktor Oktar Babuna için 1999 yılında başlatılan kan ve ilik bağışı kampanyası sırasında da gündem olmuştu.

Babuna için 160 bin kişiden toplanan ilik ve kan örneğinin 120 bini kaybolmuştu. Bunun üzerine Babuna hakkında Osman Durmuş tarafından soruşturma başlatıldı. Durmuş kampanyanın, “Türkiye’nin gen haritasını yabancı ülkelere vermek için” iddia ediyordu.

Kampanya hakkındaki kuşkular sonraki yıllarda da tartırşma konusu olmaya devam etti. Son olarak, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ersi Abacı Kafoğlu geçen yıl yapılan Adnan Oktar operasyonundan sonra kendisine bu konuyu soran Habertürk gazetesinden Nalan Koçak’a şunları söyleyecekti: “Babuna için toplanan kanlar... Şimdi dünya kadar insandan ilik özellikleri elde edildiği takdirde bu veriler saklanır ve sonra ne olur? İliğe ihtiyacı olan insanlar başvururlar ve para karşılığı ilik satın alırlar. Bu şekilde kullanılmışsa gerçekten bunu organize eden kişiler büyük paralar kazanmış olabilir."

17 AĞUSTOS DEPREMİ SONRASI AÇIKLAMALAR

ABD, 17 Ağustos 1999 depreminde yardım amaçlı 6. Filo'ya bağlı 3 gemisini yüzer hastane olarak kullanılabilmesi için Türkiye'ye göndermişti. Ancak iddiaya göre Durmuş, "Onlara gönderilecek hastam yok" sözleriyle yardımı reddetmişti.  

Durmuş'un deprem zamanında Yunanistan, Ermenistan ve Romanya'dan gelen yardımları da kabul etmediği öne sürülmüştü. Ancak Durmuş 24 Ağustos’ta düzenlediği basın toplantısında hiçbir ülkenin yardım talebini geri çevirmediğini söylemiş ve “Yardımın Yunanı, Ermenisi olmaz. Ben yardıma değil, ihtiyaç olmayan yardıma karşı çıkıyorum. İhtiyacımız olmayan malzeme yerine, ihtiyaç duyulan malzemelerin listesini yaptırarak, bunların gönderilmesini talep ediyoruz” demişti. (HABER MERKEZİ)