Ortaçağ dönemi kemikleri incelendi: Kürtlere ait

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Vatan Kavak, 16 yıl önce gün ışığına çıkarılan ve Orta Çağ dönemine ait olan kemikleri inceledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dicle Üniversitesi ile Riga Stradins Üniversitesi arasında yürütülen proje kapsamında, Orta Çağ döneminde yaşayan 121 kişiye ait kemikler, Diyarbakır Müze Müdürlüğü’nden alınarak incelendi.

Kemikler üzerinde 6 yıl araştırma yapıldı. Bu araştırmanın sonucunda yazılan makale uluslararası bir bilimsel anatomi dergisinde yayınlandı. Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Vatan Kavak, bulunan kemiklerin Kürtlere ait olduğunu söyledi.

'O DÖNEM BÖLGEDE KÜRTLER EGEMENDİ'

Rûdaw canlı yayınına katılan Prof. Dr. Vatan Kavak, Orta Çağ'da iskeletlerin bulunduğu bölgede Kürtlerin hakim otorite olduğunu belirtti. Prof. Dr. Vatan Kavak şöyle devam etti: “O dönem o bölgede Kürtler egemendi. Tarihi açıdan bakıldığında bunlar Kürt'tür. Bu kemikler üzerinde antropometrik incelemeler yaptık. Antropometrik araştırma yaptık. 14 farklı ölçü aldık. Kadın ve erkek iskeletlerini birbirinden ayırdık. 55 kadın 66 erkek iskeleti vardı. Aralarında çocuk yoktu. Erkek iskeletlerini dünyadaki örneklerle mukayese ettik."

.

 

'HASTALIKLARINI ARAŞTIRIYORUZ'

Kavak şöyle devam etti: "Erkek iskeletleri örneklerine göre daha sağlam, daha güçlü çıktı. Kadınların iskeletlerinin ise zarif olduğu tespit edildi. Naziktiler. Naziklikten dolayı da bu bunlar Çinli kadınlara ya da Avrupalı kadınlara benziyor. Muhtemelen kadınlar o dönem evlerde ev işlerinde çalışıyordu. Erkekler de dışarıda hayvanlarla uğraşmış. Muhtemelen hayvanları yakalayıp yemişler, etli pişirip yemişler. Bu yüzden kemiklerinin sağlam olduğu görüldü. Yaşlarının tespiti ile ilgili çalışmalarınız devam ediyor. Ne tür hastalıklar geçirdiklerini de araştırıyoruz. O dönemde Mezopotamya'da büyük savaşlar çıkmıştır. Savaş sonrası olumsuz koşullar ve hastalıklar yaşanmıştır.”