Orta Amerika yağmur ormanlarında kuş türleri azalıyor

Orta Amerika'da yağmur ormanlarında yaşayan kuş türlerinin iklim krizi ve arazi tahribatı nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yönünde araştırma yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Illionis Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, Orta Amerika tropikal yağmur ormanlarında bulunan kuş popülasyonlarında ciddi bir şekilde azalma olduğunu ortaya koydu. 

The Guardian'da yer alan habere göre, “Proceedings of The National Academy of Sciences” (PNAS)'da yayınlanan araştırma, Panama ülkesinin orta kısmında koruma altında yer alan bir ormanı inceleyerek, 1977 ila 2020 arasında, bölgedeki 57 kuş türünden 35'inin sayılarının yarıya yarıya azaldığını söyledi. Haberde, yağmur yağış oranlarındaki değişikliğin, artan sıcaklıkların ve tropikal ormanlara yapılan tahribatın kuş nüfusunu azalttığı belirtildi.

Araştırmacılar, iklim krizi ve tropikal ormanlara yapılan tahribatın, kuş nüfusunun azalışındaki temel faktörler olduğunu söyleyerek “Nemli tropik bölgelerdeki orman tahribatı, 1990 ve 2010 yılları arasında yüzde 62 oranında artarak, bu zaman diliminde 8 milyon hektar arazi yok oldu and bu tahribatlar son yıllarda çoğalarak devam etti” dedi.

Kuş türlerindeki yok oluş boyutunun “alarm verici” bir seviyeye geldiğini belirten bilim insanları, tropikal ormanların “biyo-çeşitliliğin haznesi” olduğunu kaydetti. Kuş nüfusundaki azalışın engellenmesi için, ekolojik mekanizmaların iyice anlaşılması gerektiği ve uzun dönemli daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da ifade edildi. (DIŞ HABERLER)