Orion, 2 milyon km kat edip Dünya'ya döndü

NASA'nın yeni Ay görevi Artemis 1 için uzaya fırlatılan Orion uzay aracı, 2 milyon km yol katettiği 25 günlük mürettebatsız uçuşunu tamamlayıp Meksika açıklarında okyanusa indi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), Antik Yunan Ay tanrıçası 'Artemis'in adını verdiği ve 2025'te "Ay'a dönüş" için keşif görevi kapsamında Ay yörüngesine gönderdiği Orion uzay aracı Dünya'ya döndü. 

NASA'dan yapılan açıklamaya göre, Orion mürettebat modülü Artemis I adı verilen 25 günlük mürettebatsız test uçuşunu, Pasifik Okyanusu'nun Meksika açıklarına inerek tamamladı.

Modülün "sektirme tekniğini" kullanarak atmosfer içinde irtifasını artırıp azaltarak doğru ve tutarlı bir şekilde iniş yaptığı belirtilen açıklamada, "Orion atmosferle karşılaştığında oluşan muazzam ısının kapsülü çevreleyen havayı plazmaya dönüştürdüğü ve bunun da uzay aracıyla olan iletişimi kısa süreliğine aksattığı" bilgisi verildi.

Artemis I görevi kapsamında Orion uzay aracı, yaklaşık 1,3 milyon mil (2 milyon kilometre) yol kat ederek, mürettebat kapsülünü şimdiye dek Ay'ın yörüngesinde götürebileceği en uzak noktaya taşıdı.

Test görevi olan bu uçuşun bir amacı da Orion'un altındaki hizmet modülünün 10 küçük uyduyu Ay ve yörüngesine konuşlandırmasıydı. Bu uydulardan 4'ünün konuşlandırılması başarısız olurken, 6'sının başarıyla Ay'ın yörüngesine yerleştiği belirtildi.

NASA 16 Kasım'da Orion uzay aracını Florida'nın Cape Canaveral bölgesinde bulunan Kennedy Uzay Üssü'nden fırlatmıştı.

Artemis I görevinin başarısıyla NASA, şimdi bu uçuşta toplanan verileri inceleyecek ve 2024'te kalkabilecek olan Artemis II görevi için bir ekip seçmeye çalışacak.

Bu doğrultuda 2025'te başlatılması planlanan Artemis III göreviyle astronotların Ay'a yeniden ayak basması hedefleniyor. (HABER MERKEZİ)